Grupare specializată în trafic de droguri, destructurată de poliţiştii din Harghita

O grupare specializată în trafic de droguri şi substanţe cu efect psihoactiv, formată din 13 persoane din Sighişoara care au cultivat şi au vândut canabis, haşiş şi ecstasy, a fost destructurată, la sfârşitul săptămânii trecute, de poliţiştii de la Crimă Organizată Harghita.

RomaniaTV.net
21 oct. 2013, 13:42
Grupare specializată în trafic de droguri, destructurată de poliţiştii din Harghita

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Poliţia Judeţeană Harghita, 11 percheziţii au avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, la locuinţele membrilor unei grupări specializate în trafic de droguri din Sighişoara, unde au fost găsite aproximativ un kilogram de canabis şi aparatura folosită la cultivarea canabisului, mai multe comprimate de ecstasy, circa 300 de grame de substanţe etnobotanice, trei pistoale cu bile de cauciuc şi muniţia aferentă, deţinute ilegal, telefoane mobile şi cartele telefonice, precum şi sumele de 3.079 de lei şi 710 euro, care ar proveni din traficul de droguri.

În urma cercetărilor, poliţiştii de la Crimă Organizată au stabilit că un tânăr de 23 de ani din Sighişoara, împreună cu alţi membri ai grupării, a iniţiat, în cursul acestui an, două culturi de canabis în două zone izolate din apropierea oraşului.

După recoltare, o parte a canabisului a fost comercializat de tânărul de 23 de ani, împreună cu alte cinci persoane, cu vârste cuprinse între 22 şi 38 de ani, din Sighişoara, unor persoane din aceeaşi localitate şi din judeţul Harghita, cu sume cuprinse între 40 şi 60 de lei gramul.

Poliţiştii au stabilit, totodată, că în comercializarea drogurilor au mai fost implicate trei tinere cu vârste cuprinse între 21 şi 23 de ani. De asemenea, la locuinţa unui bărbat de 52 de ani, din aceeaşi localitate, au fost descoperite cantităţi importante de canabis.

În urma cercetărilor s-a demonstrat, de asemenea, că doi dintre membrii grupării infracţionale au introdus în ţară haşiş şi comprimate ecstasy din Italia şi Germania, ţări în care avuseseră reşedinţă până în 2012. Aceste droguri au fost comercializate în Sighişoara, haşişul contra sumei de 50 de lei/gram, iar comprimatul de ecstasy cu 60 de lei.

Un alt membru al grupării avea sarcina de a procura, atât pentru consumul membrilor acesteia, cât şi pentru comercializare, substanţe psihoactive, pe care le comanda periodic de pe diferite site-uri din ţară şi pe care le comercializa contra unor sume cuprinse între 30 de lei/plic (la fragmente vegetale) şi 65 de lei/plic (în cazul substanţei pulverulentă). Tot el intermedia tranzacţii online de astfel de substanţe, câştigând, în urma acestora, suma de 1.500 de lei/tranzacţie.

Cele 13 persoane sunt cercetate pentru iniţierea sau aderarea la un grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc, deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu fără drept şi efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Cinci membri ai grupării au fost reţinuţi pentru 24 de ore, după care au fost eliberaţi, patru dintre ei având interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

Pentru tânărul de 23 de ani a fost pusă în mişcare acţiunea penală, însă Tribunalul Harghita a respins propunerea de arestare preventivă, în cauză fiind declarat recurs la Curtea de Apel Târgu Mureş.

Acţiunea a fost desfăşurată de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Harghita, sub coordonarea procurorului DIICOT-Biroul Teritorial Harghita, în colaborare cu Poliţia Judeţeană Harghita, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş şi Serviciul Operaţiuni Speciale Târgu Mureş, cu sprijinul specializat al Serviciului Român de Informaţii.