Gruparea Hezbollah DEZVĂLUIE cum a murit şeful său militar Mustafa Badreddine

Gruparea libaneză șiită Hezbollah a anunțat sâmbătă că principalul său comandant militar Mustafa Badreddine a murit în urma unui bombardament de artilerie în apropierea aeroportului din Damasc, relatează Reuters și AFP.

14 mai 2016, 17:08
Gruparea Hezbollah DEZVĂLUIE cum a murit şeful său militar Mustafa Badreddine

Hezbollah a anunțat vineri moartea lui Badreddine și în aceeași zi au avut loc funeralii în fieful grupării din sudul Beirutului.

„Investigațiile au arătat că explozia, care a vizat una dintre bazele noastre din apropierea aeroportului internațional din Damasc și care a dus la martiriul comandantului Mustafa Badreddine, a fost rezultatul unui bombardament de artilerie efectuat de grupurile takfiri din zonă”, a precizat Hezbollah într-un comunicat.

„Takfiri” este un cuvânt folosit de Hezbollah pentru a desemna grupurile sunite islamiste armate radicale, notează Reuters. Hezbollah luptă în Siria împotriva rebelilor și jihadiștilor de partea trupelor regimului lui Bashar al-Assad.

Niciun grup rebel sau jihadist nu a revendicat asasinatul după ce Hezbollah a anunțat vineri moartea lui Badreddine, cel mai important responsabil al Hamas ucis după asasinarea, în februarie 2008, la Damasc, a predecesorului său Imad Moughniye.

„Rezultatele anchetei ne întăresc determinarea și voința de a continua lupta împotriva acestor bande criminale și de a le învinge. A fost dorința și speranța martirului nostru”, se precizează în comunicatul Hezbollah publicat la peste 24 de ore după anunțarea morții șefului său militar.

Mișcarea șiită, care a fost angrenată într-un război cu Israel în 2006, acuză în general statul evreu de asasinarea cadrelor sale, dar acesta nu a fost menționat în primele comunicate despre moartea moartea lui Badreddine.

Badreddine, în vârstă de circa 55 de ani, era responsabil de coordonarea acțiunilor din Siria, unde războiul face ravagii de cinci ani între trupele regimului, rebeli și jihadiști.

Potrivit unei surse de securitate siriană, explozia a avut loc în noaptea de joi spre vineri într-un depozit din apropierea aeroportului din Damasc, în care se afla Mustafa Badreddine. Înainte de explozie nu s-a auzit survolul vreunui avion și nimeni nu știa că șeful militar al Hezbollah se afla acolo, a declarat această sursă pentru AFP.

Aeroportul și împrejurimile sale se află în zona Sayeda Zeinab, important loc de pelerinaj șiit situat la 10 km de Damasc aflat sub controlul armatei siriene. Aici se află însă și combatanți ai Hezbollah și iranieni, prima poziție rebelă aflându-se la 7 km distanță, în provincia Ghouta orientală. Potrivit Reuters, în jur de 1.200 de combatanți ai Hezbollah au fost uciși în conflictul sirian.

Puternica mișcare armată șiită este dușman jurat al Israelului și clasificată drept „organizație teroristă” de SUA. Hezbollah a devenit principalul inamic al rebelilor și al jihadiștilor după ce a intrat în război alături de forțele regimului sirian, notează AFP.

Badreddine a fost condamnat la moarte în Kuweit pentru rolul jucat în atentatele cu bombă din acest stat din 1983. El a reușit să evadeze dintr-o închisoare din Kuweit după ce Irakul condus de Saddam Hussein a invadat țara în 1990.

Eliberarea sa a fost una dintre revendicări cu prilejul a două deturnări de avioane de către pirați ai aerului, în 1985 și 1988. Timp de ani de zile, Badreddine a fost creierul unor operațiuni militare împotriva Israelului din Liban dar a reușit să scape tentativelor de a-l captura al guvernelor arabe și occidentale, notează Reuters.

El a fost și unul dintre cei cinci membri Hezbollah puși sub acuzare de Tribunalul special al ONU pentru Liban în 2005 pentru uciderea lui Rafik al-Hariri, una dintre cele mai marcante figuri politice sunite din Liban.