Gruparea jihadistă Statul Islamic anunţă că a executat doi ostatici, un chinez şi un norvegian

Gruparea Statul Islamic (SI) a anunțat că a executat doi ostatici - un chinez și un norvegian, la două luni după ce a cerut o răscumpărare pentru eliberarea lor, conform ultimei ediții a revistei de propagandă a organizației jihadiste, publicată miercuri pe internet.

18 nov. 2015, 21:51

În ediția sa cu numărul 12, revista Dabiq publică fotografiile cu cadavrele a doi presupuși ostatici cu fețele însângerate, cu o mare bandă galbenă pe care se poate citi: „Executați după ce au fost abandonați de națiunile și organizațiile necredincioase”, potrivit Agerpres.

Sub titlul ‘Soarta a doi prizonieri’, publicația arată un montaj cu imaginea a doi bărbați legați la ochi și apoi cu capetele însângerate, vizibil omorâți de gloanțe. La 10 septembrie, SI a anunțat pentru prima dată că are doi ostatici, fără a preciza când și cum au fost răpiți aceștia.

Pe două pagini din revista Dabiq, gruparea jihadistă s-a adresat oricărei persoane „care ar dori să plătească o răscumpărare pentru eliberarea și transferul” a doi bărbați „de vânzare”, publicându-le fotografia. Norvegia a confirmat atunci răpirea unui cetățean al său, Ole-Johan Grimsgaard-Ofstad, la scurt timp după ce acesta a ajuns în Siria la sfârșitul lunii ianuarie 2015, însă a exclus plata unei recompense. În vârstă de 48 de ani, norvegianul, afiliat Universității de Științe și Tehnologie din Trondheim (vest), a anunțat la 24 ianuarie pe Facebook că a ajuns la Idleb (nord-vestul Siriei). Nu se cunosc motivele prezenței sale acolo.

China a recunoscut la rândul său că unul dintre cetățenii săi a ajuns probabil în mâinile SI. Ostaticul chinez a fost prezentat de SI ca fiind Fan Jinghui, un consultant de 50 de ani. Gruparea jihadistă ultraradicală acționează în special în Siria și Irak, proclamând un ‘califat’ în largi părți de teritoriu cucerite în cele două țări, unde și-au înmulțit atrocitățile, cum ar fi răpiri, violuri, crime sau decapitări. SI, care folosește imaginile cu actele sale de violență ca element de propagandă, a difuzat în trecut înregistrări video în care se văd decapitări de ostatici, în special occidentali, atent puse în scenă de călăi.