Grupul de acţiune pentru Siria a decis deja soarta acestei ţări în perioada de „tranziţie”

Participanţii la reuniunea Grupului de acţiune pentru Siria au ajuns, sâmbătă, la Geneva, la un acord asupra principiilor şi liniilor directoare ale unei tranziţii în această ţară, după cum a informat emisarul special Kofi Annan.  Regimului lui Bashar al Assad i s-a cerut, în principal, să înceteze ostilităţile, să elibereze deţinuţii politici şi să permită accesul jurnaliştilor în Siria.

RomaniaTV.net
01 iul. 2012, 11:37
Grupul de acţiune pentru Siria a decis deja soarta acestei ţări în perioada de „tranziţie”

Membrii comunităţii internaţionale, reuniţi la Geneva, au ajuns sâmbătă seara la un acord privind tranziţia politică în Siria, decizând de asemenea că din guvernul de tranziţie vor putea face parte şi membri ai actualului regim, după cum a anunţat emisarul internaţional Kofi Annan.

Prima măsură va fi un nou angajament al regimului sirian şi al opoziţiei în sensul încetării ostilităţilor şi implementării planului în şase puncte elaborat de Kofi Annan. Ulterior, va fi format un guvern de tranziţie, din care vor putea face parte şi membri ai actualului regim. „Componenţa guvernului va fi decisă de sirieni”, a precizat Kofi Annan, informează Mediafax.

„Suntem hotărâţi să lucrăm împreună, urgent şi intens, pentru încetarea violenţelor şi a abuzurilor şi pentru lansarea unui proces politic decis de sirieni care să conducă la o tranziţie care să respecte aspiraţiile legitime ale poporului sirian”, a subliniat Annan la Geneva, unde s-a desfăşurat reuniunea Grupului de acţiune pentru Siria. Regimul Bashar Al-Assad este îndemnat să elibereze deţinuţii politici şi să permită accesul jurnaliştilor în Siria.

Participanţii la reuniunea de la Geneva au identificat de asemenea „etapele şi acţiunile partidelor pentru a garanta aplicarea deplină a planului în şase puncte şi a rezoluţiilor 2042 şi 2043 ale Consiliului de Securitate”, hotărât în aprilie, care prevedea, între altele, o încetare a focului începând cu 12 aprilie. El nu a fost însă niciodată aplicat şi respectat în totalitate.

„Mă îndoiesc că sirienii vor alege oameni cu sânge pe mâini pentru a-i conduce”, a ţinut să precizeze Annan într-o conferinţă de presă. Viitorul lui Basahr al-Assad,  „va fi treaba lor”, a adăugat Annan, informează Agerpres.

Grupul de Acţiune pentru Siria, constituit de Kofi Annan, reuneşte şefii diplomaţiei din cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate – SUA, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie, din ţări reprezentând Liga Arabă, Irak, Kuweit, Qatar, Turcia şi secretarii generali ai Ligii Arabe şi ONU, precum şi pe înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe.