Grupul de Comunicare Strategică, Marcel Vela: „Persoanele peste 65 de ani pot ieşi doar între orele 11-13”

O a doua Ordonanţă Militară va fi anunţată marţi, la ora 22, de către Grupul de Comunicare Strategică, format din Ministrul de Interne, Marcel Vela, secretarul de stat Raed Arafat şi Bogdan Despescu, chestor şef al Poliţiei Române.
Romania TV
24 mart. 2020, 18:38
Grupul de Comunicare Strategică, Marcel Vela:

Raed Arafat:

„În ultima perioadă, colegii din centrele de transfuzii mi-au semnalat scăderea foarte mare a donatorilor. Oamenii au nevoie de salvatorii de vieți care sunt donatorii de sânge. Această prevedere este în mod deosebit trecută în Ordonanța Militară ca să explicăm cât de important este.

Rugăm donatorii să își continuie activitatea, centrele sanguine sunt deschise și vă așteaptă. Altfel o să înregistrăm decese din cauza lipsei de sânge.”

Marcel Vela:

„Comportamentul tuturor va face diferenta in zilele urmatoare. Sanatatatea celor dragi noua tin de sanatatea noastra, dar si de respectarea restrictiilor ce vor urma. Fac apel la populatie sa se trezeasca, pentru ca nu ne jucam cu sanatatea publica. Aproximativ 27.000 de cadre ale MAI au asigurat respectarea restrictiilor la nivel national in noaptea trecuta, in cea mai mare actiune derulata. Dar sunt foarte multi romani care nu constientizeaza pericolele la care se expun si ii expun si pe ceilalti.

Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuințelor cu excepții: interes profesional, de la locuință la locurile de desfășurare a activității (instituții media, șantiere, unități de producție etc.), deplasarea pentru achiziționarea de bunuri, deplasările pentru asistența medicală, pentru donarea de sânge, realizarea de activități agricole,
Circulația persoanelor peste 65 de ani în afara locuinței e permisă numai între orele 11 și 13 strict pentru: cumpărături, asistență medicală, îngrijirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, activitate fiziă individuală, nevoile animaelor de companie.
Circulația persoanelor peste 65 ani e permisă și în afara intervalului 11-13 dacă se face în interes profesional sau în interes agricol (profesori, oameni de afaceri etc)
Pentru verificarea motivului deplasării, angajații prezintă adeverința de serviciu semnată de angajator. Am cerut să fie acceptată adeverința fără ștampilă. Liber profesioniștii, PFA prezintă declarație pe proprie răspundere. Declarațiile trebue să cuprindă, numele, data nașterii, motivul deplasării, data, semnătura. Declarația poate fi prezentată și prin intermediul telefonului, tabelei. Măsura se aplică de mâine, 25 martie, ora 12.00
Art. 5: Se instituie măsura izolării la domiciliu sau carantinării pentru toate persoanele care intră în România
Art. 6: Autoritățile locale au obligația să identifice și să adăpostească persoanele fără adăpost
Art. 7: Instituțiile publice și firmele au obligația de a marca cu semne vizibile zona pentru clienți
Administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea astfel încât să se păstreze distanța socială

Art. 8: Se supendă toate zborurile spre / dinspre Franța și Germania pentru 14 zile. Nu se aplică zborurilor de urgență, de stat, tehnice, necomerciale. Se aplică de la ora 23, de mâine, 25 martie
Art. 9: Se interzice accesul piloților la bordul navelor venite din zonele roșii și galbene dacă nu au măsuri de protecție.
Art. 10: MApN asigură preluarea în pază a unor obiective

11. Instituțiile de siguranță națională vor proiecta aplicații software pentru a comuncia în timp real cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu
12. Documentele care expiră pe perioada stării de urgență pot fi schimbate într-o perioadă de 90 de zile după exprirarea stării de urgență

 

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. 

Până astăzi, 24 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 762 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 762 de persoane confirmate pozitiv, 79 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 19 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța, una la Cluj și una la Iași).

Până astăzi, 24 martie, 8 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Suceava, Craiova și Iași, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 186 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 4 ani și 85 de ani.

La ATI, în acest moment, sunt internați 16 pacienți, din care 6 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.515 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 83.970 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 12.624 de teste, din care 461 în unități medicale private.

 

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 154 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 903 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 226 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 4 persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Totodată, începând de aseară, de la ora 22.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motive referitoare la deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie și deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 48 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 36 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Franța. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 8 cetățeni români aflați în străinătate, 7 în Italia și unul în Franța, au decedat.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă când te trezești dimineața cu urme de pernă pe față. Explicația care te va uimi
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum influențează numerologia ziua alegerilor de 4 mai 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile