Grupurile parlamentare vor elabora împreună noua Lege electorală

Plenul Parlamentului va decide marţi constituirea unui grup de lucru în care să fie reprezentate toate grupurile parlamentare şi care să lucreze la modificarea legislaţiei electorale pentru alegerile parlamentare, a anunţat, luni, după şedinţa conducerii Senatului, vicepreşedintele Petru Filip (PDL).
Romania TV
26 mart. 2012, 14:26
Grupurile parlamentare vor elabora împreună noua Lege electorală

„Este un subiect la care toate partidele, respectiv toate grupurile parlamentare, au ajuns la un consens. Mâine, la ora 10.00, va avea loc o primă discuţie între reprezentanţii politici de la nivelul grupurilor parlamentare ale tuturor partidelor de la Senat şi de la Cameră pentru a discuta modul de constituire a acestui grup şi probabil modul în care el va lucra şi va adopta propuneri de modificare a legislaţiei privind alegerile, mă refer la alegerile parlamentare”, a precizat Filip.

El a adăugat că, marţi, în şedinţa comună a celor două Camere, va fi discutat şi acest subiect, astfel încât, de săptămâna viitoare, grupul să poată lucra.

Filip a precizat că în şedinţa comună se va aproba componenţa acestui grup şi modul în care el va lucra şi va decide. „Subiectul pe care îl va analiza acest grup îl ştim, problema este cum va lucra, cu ce structură de reprezentare şi cum va vota. Mâine se vor purta negocieri pe acest subiect între grupurile politice”, a ţinut să precizeze senatorul.

În opinia sa, problema este deciziile vor fi luate în acest grup cu jumătate plus unu sau două treimi. „Aici va fi o chestiune importantă şi sunt convins că se vor purta negocieri legat de modul în care se vor adopta hotărârile în interiorul unui astfel de grup de lucru, ţinând cont de subiectul în discuţie”, a subliniat el.

Întrebat cine a făcut această propunere, Petru Filip a răspuns că liderii grupurilor şi conducerile partidelor au avut negocieri şi discuţii privind necesitatea înfiinţării unei asemenea grup de lucru.

Chestionat de ce nu s-a optat pentru o comisie, ci pentru un grup de lucru, senatorul PDL a spus că s-a optat pentru grup în această fază, dar că lucrurile nu sunt încă definitive. „Lucrurile sunt diferite între grup şi comisie. S-ar putea ca în negocierile de mâine să apară o modificare. Astăzi s-a discutat de un grup, la o primă analiză”, a explicat vicepreşedintele Senatului.

„Până la modul în care se va chema, grup sau comisie, important va fi de a stabili cum va lucra, cum se va aproba în această comisie sau grup, cum se vor vota propunerile de modificare a legilor electorale”, a adăugat Filip.

Întrebat dacă liderii de grup vor face parte din acest grup de lucru, el a răspuns că nu este absolut necesar. „Sunt convins că fiecare grup va propune oameni care să cunoască legislaţia electorală şi care să aibă experienţa necesară”, a comentat el.

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a anunţat, luni, că a propus în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor începerea negocierilor între liderii de grup pentru constituirea unei comisii de modificare a legii electorale, iar reprezentanţii PDL au agreat această propunere.

„Astăzi (luni – n.r) am propus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor să începem negocierile de mâine (marţi – n.r.) pentru realizarea unei astfel de comisii (…) Propunerea a fost preluată şi de cei de la PDL şi agreată în general, şi de mâine ne vom întâlni pentru a discuta această propunere”, a precizat Mircea Duşa.

La rândul său, liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, a declarat că Uniunea este de acord cu propunerea PSD pentru constituirea unei comisii de modificare a legii electorale, arătând că în coaliţie s-a discutat că ar fi bine să existe această comisie. Întrebat dacă UDMR ar fi de acord cu propunerea PSD privind constituirea acestei comisii, Mate Andras a spus: „Sigur că da”.

Uniunea Social Liberală asolicitat puterii formarea unui grup de lucru putere-opoziţie pentru elaborarea cât mai rapid a unei noi legi electorale prin care să se evite ca în Parlament să mai existe „alţi Boldea”. Anunţul a fost făcut, luni, după şedinţa conducerii USL, de către copreşedintele Uniunii, Victor Ponta.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, luni, că cere USL „să lase ipocrizia deoparte şi să participe la lucrările pentru revizuirea Constituţiei”.

„Am o solicitarea extem de directă USL: să lase ipocrizia deoparte şi să participe la lucrările pentru revizuirea Constituţiei. Aud lideri ai USL vorbind fie de cazul Boldea, fie de altă obligaţie în faţa electoratului, când ei refuză, practic, să vină şi să pună în aplicare ceea ce oamenii au votat, şi anume 300 de parlamentari şi Parlament unicameral”, a spus Emil Boc.

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Fabrica din România care produce la Curtea de Argeș un obiect care se vinde pe toată planeta. Compania le propune angajaților ore flexibile
Capital.ro
Traian Băsescu aruncă bomba. Cine făcea legea în România
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Avertisment de ultimă oră pentru toți românii care au card Revolut și cont de Facebook
Adevarul
Cine este românul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Susținător al propagandei Moscovei și apropiat al lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Șoc în Europa. Ucraina atacă Rusia
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior sunt unice | FOTO
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Indemnizația pentru persoanele cu handicap va fi majorată cu 10% începând cu luna iunie 2024
Capital.ro
SE PLĂTESC 800 de lei de la primărie. S-a aflat exact cine va primi banii
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
stirilekanald.ro
Descoperirea secolului! Breaking news!
substantial.ro
Ultimul drum pentru Ionela și George, tinerii care urmau să se căsătorească, victime ale accidentului rutier de la Codăești
MediaFlux
VLADIMIR PUTIN, anunț PRIVIND RĂZBOIUL! RUSIA a DECIS
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'