Guardian: Membrii partidului extremist Zori Aurii se întâlnesc cu neonazişti din România

Partidul de extremă-dreapta Zori Aurii din Grecia, impulsionat de succesul meteoric la nivel naţional, intenţionează să se extindă şi în străinătate, 'oriunde sunt greci', şi a început deja să-şi deschidă birouri în Germania, Australia, Canada şi SUA, membrii săi având, potrivit unui specialist, întâlniri 'regulate' cu neo-nazişti din diverse ţări, printre care Italia şi România, relatează luni Guardian, potrivit Agerpres.

01 apr. 2013, 18:47
Guardian: Membrii partidului extremist Zori Aurii se întâlnesc cu neonazişti din România

Iniţiativa acestei grupări extremiste, care s-a înfiinţat în anii 1980, survine în contextul temerilor că acţionează pe baza promisiunii sale de a ‘crea celule în fiecare colţ al lumii’.

Dorinţa de extindere internaţională vine după ce sondaje au arătat că Zori Aurii şi-a consolidat poziţia de a treia forţă politică din Grecia, având cel mai rapid ritm de dezvoltare. După ce anul trecut a intrat în parlament obţinând 18 locuri, ultranaţionaliştii sunt cotaţi acum cu un procent de 11,5% într-un sondaj recent realizat de institutul Public Issue.

Gruparea – al cărei logo seamănă cu svastica şi ai cărei membri sunt înclinaţi să folosească salutul nazist – s-a întărit tot mai mult, promovându-se drept singura forţă dispusă să se opune ‘sistemului putred’. În contextul zvonurilor că ar fi susţinut de proprietari de nave bogaţi, partidul a reuşit să-şi deschidă filiale în întreaga Grecie, notează publicaţia britanică.

Formaţiunea se concentrează acum pe extinderea internaţională, existând informaţii că luna trecută şi-a deschis un birou în Germania şi că intenţionează să-şi creeze filiale şi în Australia.

Zorii Aurii speră să profite de nemulţumirea şi furia resimţite de grecii din străinătate, în cei trei ani de când ţara lor, puternic îndatorată, a intrat în criză.

Partidul ‘nu vrea doar să devină polul central al unei alianţe pan-europene a neo-naziştilor, chiar dacă în public neagă acest lucru cu tărie. Vrea să îşi extindă influenţa în întreaga lume’, a declarat Dmitris Psarras, autorul unei cărţi despre istoria acestei organizaţii. El a mai spus că membri ai partidului se întâlnesc regulat cu neonazişti din Germania, Italia şi România, potrivit Guardian.

Ca parte a eforturilor de răspândire internaţională, Zori Aurii s-a concentrat de asemenea asupra Statelor Unite, un magnet pentru imigranţi de generaţii, şi a Canadei, care a atras zeci de mii de greci după războiul civil devastator din 1946-1949 din Grecia.