Gunoi din Marea Britanie, adus ilegal în România. BBC: „Se câștigă milioane de pe urma acestor deșeuri”

O investigaţie a reporterilor BBC a scos la iveală faptul că gunoi din Marea Britanie este adus ilegal în România. Deșeurile erau etichetate ca bunuri second-hand, dar în realitate nici vorbă de reciclare.

09 dec. 2021, 16:27
Gunoi din Marea Britanie, adus ilegal în România. BBC: „Se câștigă milioane de pe urma acestor deșeuri”

Jurnaliștii BBC a făcut o investigație de amploare în România, descoperind că deșeurile din Regatul Unit sunt aduse ilegal în țara noastră. Reportajul lor vine după ce transporturile ilegale de gunoi spre România s-au înmulțit.

Autoritățile române spun că transporturile, etichetate ca fiind bunuri second-hand, erau de fapt doar gunoaie fără valoare destinate depozitării la groapa de gunoi. Astfel, Guvernul României a cerut Marii Britanii să facă mai mult pentru a eradica acest comerț ilegal, anunţă BBC.

„Se câștigă milioane de pe urma acestor deșeuri, pentru că e mai ieftin să le trimiți peste graniță decât să le depozitezi în mod corespunzător”, spune reporterul BBC Angus Crawford în reportaj, în timp ce prezintă imagini cu poliți de frontieră care controlează containere „cu marfă second-hand”, conform documentelor, dar care în realitate reprezintă deșeuri care nu pot fi reciclate.

„Numai pe cale maritimă au fost identificate 110 containere care urmau să intre în țară însumând peste 2.200 de tone. Au mai fost descoperite și 200 de tone de deșeuri încercând să între în țară pe cale rutieră cu ajutorul tirurilor, dar și pe cale fluvială aproximativ 4.500 de tone de marfă care la fel a fost catalogată drept deșeuri de către comisarii gărzii de mediu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gârdei de Coastă Constanța.

Citeşte şi: EXCLUSIV Tánczos Barna dă asigurări că România nu va mai fi groapa de gunoi a Europei: „Lucrăm la înăsprirea pedepselor pentru importatorii de deşeuri care sunt prinşi cu fals în declaraţii”. VIDEO

Reporterul BBC a mers şi a filmat la groapa de gunoi de la Ulmeni, Oltenița.

Groapa de gunoi de la Ulmeni a apărut în urma unei crize declanșate de închiderea celei de la Glina. Aici ajunge și o parte din gunoiul din Capitală, şi nu numai. Localnicii spun că sunt aduse deşeuri din toată Europa, inclusiv din Marea Britanie.

Citeşte şi: Criza gunoaielor ia amploare în Capitală. Cozi cu zeci de maşini la groapa de gunoi VIDEO

Doi parlamentari USR cer modificarea legislaţiei privind calitatea aerului şi include măsuri pentru reducerea poluării în oraşe

Parlamentarii USR Oana Cambera şi Dragoş Popescu au depus, miercuri, un proiect de modificare şi completare a Legii privind calitatea aerului, care conţine măsuri importante pentru reducerea poluării atmosferice în oraşe.

Propunerea legislativă vine în contextul în care 29.000 de români mor anual prematur din cauze asociate poluării. În plus, România se confruntă cu şase proceduri de infringement privind calitatea aerului, iar costurile sociale asociate poluării sunt printre cele mai mari în Europa: 1.800 euro/cap de locuitor/an în medie şi 3.004 euro/cap de locuitor/an în cazul Bucureştiului, mai arată USR, într-un comunicat de presă.