Criza gunoaielor ia amploare în Capitală. Cozi cu zeci de maşini la groapa de gunoi VIDEO

Cozi cu zeci de masini de gunoi la ieşirea din Capitală. Deşeurile adunate în aceste zile sunt duse la statia de sortare, staţie care urmează să se închidă astăzi.

08 iun. 2021, 12:39
Criza gunoaielor ia amploare în Capitală. Cozi cu zeci de maşini la groapa de gunoi VIDEO
Criza gunoaielor ia amploare în Capitală. Cozi cu zeci de maşini la groapa de gunoi

Criza gunoaielor ia amploare în Capitală. Zeci de maşini de gunoi stau la cozi la centrul de sortare a deşeurilor. Acesta urmează să se închidă astăzi.

Criza gunoaielor ia amploare în Capitală

Reamintim că Tanczos Barna s-a întâlnit luni cu primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, şi cu operatorul de salubritate Romprest iar tema de discuţie a fost situaţia colectării, sortării şi depozitării deşeurilor populaţiei din Sectorul 1 al Capitalei.

„Cele două întâlniri la care am participat astăzi (luni, n.r.) se traduc nu doar într-un blocaj în teren, dar şi într-un blocaj în dialogul celor două entităţi. Le-am transmis tuturor participanţilor ceea ce spun deja de atâtea zile şi anume că legea prevede obligaţii clare, fără echivoc, atât pentru autoritatea locală, cât şi pentru prestatorul de servicii de salubritate. Aceştia, împreună, au obligaţia să asigure serviciile de colectare, sortare şi depozitare a deşeurilor pentru evitarea oricărui risc ecologic. Tocmai de aceea, Garda Naţională de Mediu este în prezent în control atât la Primăria Sectorului 1, cât şi la operatorul de salubritate pentru a stabili încălcări ale legislaţiei şi obligaţiile de mediu care revin fiecărui actor în parte”, a declarat ministrul Mediului, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituţiei.

Citeşte şi Ministrul Mediului explică de ce a ajuns România groapa de gunoi a Europei. „Doar 10% din deşeurile importate sunt reciclate”

Potrivit sursei citate, diferendele juridice între cele două entităţi, dublate şi de lipsa dialogului, nu au voie să se răsfrângă asupra mediului şi asupra populaţiei plătitoare pentru aceste servicii.

„Acestea trebuie lămurite între cele două entităţi, dar pe fundalul unui flux continuu al colectării, exact aşa cum legea îi obligă. Nu în ultimul rând, cele 6 sectoare ale Capitalei, împreună cu Primăria Generală, trebuie să găsească urgent soluţii pentru tratarea şi depozitarea deşeurilor din capitală şi să urgenteze elaborarea sistemului integrat de management al deşeurilor pentru ca Bucureştiul să nu intre într-un impas ecologic”, a subliniat Barna Tanczos.

Romprest a anunţat sâmbătă că reia ridicarea deşeurilor.

„Având în vedere apelul nostru, transmis către toate autorităţile, în sensul găsirii unei soluţii pentru rezolvarea situaţiei de blocaj create la nivelul Sectorului 1 şi înţelegând importanţa asigurării continuităţii serviciului public de salubritate, partenerii noştri contractuali, 3R Green SRL, Rom Waste Solution SA şi Iridex Group SRL, ne-au comunicat (…) că vor permite accesul în staţia de sortare, în limita capacităţilor lor, al autospecialelor încărcate cu deşeurile colectate din Sectorul 1, urmând ca diferendul financiar să îşi găsească o rezolvare amiabilă, instituţională, în cursul săptămânii viitoare. Romprest va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru ca, pe măsură ce autospecialele se vor descărca la staţia de sortare, să intre în program de colectare a deşeurilor care s-au acumulat în sector începând cu data de 1 iunie 2021, dată la care accesul la staţiile de sortare agreate a fost interzis”, informa Romprest.

Edilul Clotilde Armand anunţa sâmbătă că Primăria Sectorului 1 va depune plângeri penale pentru infracţiunea de şantaj acţionarilor companiei Romprest Service S.A. şi solicita autorităţilor abilitate să fie ridicată licenţa acestui operator. Ea spunea că, în paralel, va solicita Consiliului Local Sector 1 şi în Justiţie rezilierea contractului cu acest „operator şantajist”.

Citeşte şi Robert Turcescu s-a săturat şi duce gunoiul pe treptele primăriei lui Clotilde: „Luptaţi-vă în instanţă, dar RIDICAŢI GUNOIUL, că pute!” VIDEO

 


loading...
Partenerii noștri