Gustările nesănătoase care îți distrug dieta. Ce au descoperit cercetătorii unui studiu publicat în Jurnalul European de Nutriţie

Gustările nesănătoase care îți distrug dieta. Un sfert dintre oameni subminează beneficiile meselor sănătoase cu gustări de proastă calitate, crescând astfel nu numai caloriile zilnice, ci şi riscul de accident vascular cerebral şi boli cardiovasculare. Potrivit cercetărilor publicate în Jurnalul European de Nutriţie, a reieşit că 95% dintre participanţi au mâncat între mese.

09 oct. 2023, 13:15
Gustările nesănătoase care îți distrug dieta. Ce au descoperit cercetătorii unui studiu publicat în Jurnalul European de Nutriţie
Gustările nesănătoase care îți distrug dieta

Gustările nesănătoase care îți distrug dieta. Cele mai consumate alimente au fost băuturile (lapte, ceai, cafea, băuturi din fructe), dulciuri, biscuiţi şi brownies, nuci şi seminţe, fructe, chipsuri, pâine, brânză şi unt, prăjituri şi tarte şi musli sau batoane cu cereale.

Cele cu cea mai mare contribuţie la aportul total de energie zilnic au fost dulciurile şi prăjiturile (14%), cerealele pentru micul dejun (13%), îngheţata şi deserturile congelate pe bază de lactate (12%), gogoşile şi produsele de patiserie (12%), bomboanele (11). %), fursecuri şi brownies (11%), nuci şi seminţe (11%).

Cu toate acestea, liniile directoare pentru o nutriţie adecvată indică consumul de cinci mese pe zi, inclusiv două gustări. De fapt, ceea ce face diferenţa nu este obiceiul de a mânca, ci ceea ce mănânci.

Citește și: Mihaela Bilic, semnal de alarmă: „Ai nevoie de un doctorat în nutriţie ca să descifrezi o etichetă”

Gustările nesănătoase care îți distrug dieta

Studiul a constatat că persoanele care au optat frecvent pentru gustări de înaltă calitate, cum ar fi nucile şi fructele proaspete, aveau mai multe şanse să aibă o greutate sănătoasă decât cei care nu au gustat deloc sau care au ales alimente nesănătoase. De asemenea, au avut o sănătate metabolică mai bună şi au perceput o scădere a foamei.

Calitatea gustărilor se referă în esenţă la patru parametri: fibre, grăsimi, zahăr şi sare”, explică Andrea Ghiselli, nutriţionist. „Snacks-urile sărace în fibre şi bogate în celelalte trei ingrediente tind să ofere mai puţină saţietate şi un răspuns glicemic mai mare. Dacă mâncăm aşa în fiecare zi, riscul cardiometabolic va creşte din cauza creşterii rezistenţei la insulină, de exemplu, sau din cauza creşterii în greutate”, conchide el.

Adesea, înainte de a merge la culcare, vrei ceva de „ciugulit”. Dar studiul englez a arătat că o gustare după ora 21.00 este asociată cu o agravare a markerilor de sânge în comparaţie cu toate celelalte momente în care poţi mânca o gustare.

Există două motive: primul este că metabolismul nostru funcţionează mai bine cu lumina soarelui. Totuşi, organizarea modernă a muncii, structurarea meselor şi lipsa timpului înseamnă că mâncăm din ce în ce mai târziu şi că cina este cea mai importantă masă, tocmai atunci când suntem nereactivi metabolic şi ardem mai puţin.

Al doilea motiv este că seara preferăm să mâncăm dulciuri. O dietă echilibrată bazată pe fructe, legume, cereale integrale şi leguminoase este cel mai bun mod de a nu simţi foame seara”, explică Andrea Ghiselli. .