Veste proastă pentru „scriitorii” din puşcării. Guvern: Cărţile nu îi mai scapă pe deţinuţi de închisoare

Guvernul a decis suspendarea printr-o Ordonanţă de Urgenţă a legii prin care deţinuţii beneficiază de o micşorare a pedepsei dacă scriu lucrări ştiinţifice în spatele gratiilor. Guvernul a suspendat legea până la 1 septembrie 2016.
Romania TV
03 feb. 2016, 12:40
Veste proastă pentru
Guvernul a luat această decizie prin „consens”, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, întrucât s-a considerat că s-a abuzat de acest drept în ultima perioadă.
 
„Guvernul a adoptat suspendarea până la 1 septembrie a articolului care prevedea că în cazul de lucrări ştiinţifice se consideră 30 de zile executate. Guvernul consideră că s-a facut abuz de drept prin utilizare excesivă”, a explicat Dan Suciu, arătând că această hotărâre a avut la bază şi lipsa unor elemente concrete prin care să se poată certifica faptul că o lucrare are caracter ştiinţific.
 
Guvernul încearcă să identifice un nou mecanism prin care să se poată reglementa aplicarea articolului care prevedea diminuarea pedepsei pentru scrierea de lucrări ştiinţifice. „Încercăm să vedem dacă e fezabil un asemenea mecanism”, a subliniat Suciu.
 
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că articolul nu se va aplica nici în cazul deţinuţilor care au deja lucrări scrise şi care au depus deja cereri de reducere a pedepsei.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, miercuri, că a propus o Ordonanţă de Urgenţă prin care să fie abrogată dispoziţia din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice în puşcărie beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei, pentru fiecare carte.

„Părerea mea este că trebuie abrogat articolul şi în sensul acesta am făcut propunerea către Guvern.Nu puteam să modific nimic. Avem o procedură şi dacă aş fi modificat, aş fi pus în consultare publică”, a declarat ministrul Raluca Prună, miercuri.

Guvernul a discutat, în ședința de miercuri, o ordonanță de urgență care a suspendat până în perioada alegerilor a prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice.

Pe ordinea de zi dată publicităţii de Guvern, marţi seară, figurează proiectul de OUG privind abrogarea art.96 alin.(1) lit.(f) din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Acesta a fost pus în dezbatere publică vineri după-amiază de către Ministerul Justiţiei.

În nicio altă țară din Uniunea Europeană nu mai există situația în care sunt acordate beneficii pentru scrierea de lucrări științifice în închisoare. Este vorba și de o discriminare aici, deoarece cei care pictează nu beneficiază de nimic. Opera artistică (în închisoare — n.r.) nu trebuie recompensată în niciun fel (…) Așadar, da, voi propune la 3 februarie guvernului să elimine această prevedere, a declarat ministrul Justiției, Raluca Prună, într-un interviu pentru publicația Wall Street Journal.

CITEŞTE ŞI  DOSAR LA DNA în cazul cărţilor scrise de deţinuţi. Profesorii, suspectaţi de „favorizarea făptuitorului”

DNA a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Beach, Please! 2025 live online. Aici poți să vezi marele festival fără bilet
Capital.ro
Elena Udrea, răzbunată?! Ce se întâmpla, de fapt, după gratii. Abia acum se află adevărul
Playsport.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Momentul în care un tânăr de 18 ani vandalizează un semafor pietonal în Pitești
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
S-a dat undă verde. Se taie în carne vie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort în burta unui piton de 8,5 metri, în Indonezia
Cancan.ro
Milionarul Mihai Bizu, care a încercat să-și înece soția în jacuzzi, și-a primit SENTINȚA! Cât va sta în spatele gratiilor
Capital.ro
Cutremur în Rusia, țara a intrat în doliu. A fost găsit MORT, împușcat în mașină. S-a întâmplat chiar acum
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Trump îi dă lovitura decisivă lui Putin. Rusia va trebui să plătească tot
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România