Guvernatorul Băncii Centrale a fost concediat. Care a fost motivul

Autorităţile de la Ankara l-au concediat sâmbătă pe guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, Murat Cetinkaya, pe fondul declinului economiei, a volatilităţii lirei turceşti şi a inflaţiei ridicate, care au adâncit diferenţele de politică între Guvern şi instituţia financiară, transmite Reuters.

06 iul. 2019, 08:36
Guvernatorul Băncii Centrale a fost concediat. Care a fost motivul

Murat Cetinkaya, care ocupa funcţia de guvernator din aprilie 2016, a fost înlocuit cu adjunctul său, Murat Uysal, arată un decret prezidenţial publicat sâmbătă în Monitorul Oficial.

Nu a fost prezentat motivul oficial al demiterii, dar pieţele au speculat în ultimele săptămâni că Cetinkaya ar putea fi înlăturat deoarece se opune reducerii ratelor dobânzilor, potrivit Agerpres.

Banca Centrală a Turciei s-a confruntat cu presiuni din partea preşedintelui Tayyip Erdogan pentru a reduce ratele dobânzilor, în încercarea de a redresa economia, care anul acesta a intrat în recesiune.

Surse guvernamentale care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că diferenţele între Guvern şi guvernator privind politica monetară s-au adâncit în ultimele luni. „Preşedintele şi ministrul de Finanţe au cerut demisia guvernatorului dar Cetinkaya le-a reamintit că Banca Centrală este independentă şi a refuzat să demisioneze”, susţin sursele, potrivit Agerpres.

Anul trecut, Banca Centrală a Turciei a majorat semnificativ dobânda de bază, de la 17,75% la 24%, pentru a ţine sub control deprecierea lirei. De atunci, costul creditului nu a fost modificat.

Într-un comunicat publicat sâmbătă, Banca Centrală a Turciei a dat asigurări că va continua să opereze independent iar principalul obiectiv al noului guvernator va fi menţinerea stabilităţii preţurilor.

Deprecierea monedei Turciei a dus la majorarea preţurilor şi a erodat încrederea investitorilor în ceea ce odată era percepută drept o piaţă emergentă ambiţioasă.