Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, replică dură pentru Guvern: Am asistat la un atac jalnic asupra BNR

Publicat: Luni, 11 Februarie 2019 12:06 // Actualizat: Luni, 11 Februarie 2019 14:39 // Sursa: romaniatv.net

Banca Naţională a României (BNR) a fost ţinta unor atacuri ”jalnice” în ultima perioadă, iar acuzaţiile potrivit cărora cineva ar manipula dobânzile sunt periculoase pentru stabilitatea economică, în condiţiile în care ”s-a sărit la gâtul BNR”, a spus, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului asupra inflaţiei. Mugur Isărescu s-a dezlănțuit la adresa consilierului premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov. Isărescu a acuzat, în timpul unei conferințe de presă susținute la sediul BNR, că Darius Vâlcov prezintă informații trunchiate.

"În ultima vreme se promovează aşa o idee că deciziile de politică monetară sunt unilaterale, ca să-l citez pe domnul academician Dăianu "sunt scoase din pălărie". Dânşii au avut un fel de frustrare, m-au întrebat "Domnule guvernator, noi pentru cine lucrăm?" şi le-am spus pentru România. (...) Păi uitaţi că cineva ne face că suntem lipsiţi de patroitism. (...) Se vorbește de credite în lei pentru societăți. Se caută ca ele să fie ieftinite. Înțeleg că mâine vom căuta să lămurim acest lucru la Parlament. Ciferele nu sunt câtuși de puțin cele prezentate în public de o anumită parte. Consilierul pe probleme economice al premierului ne creează probleme de credibilitate, mai ales că ia două cifre și le prezintă cum dorește. Dacă faci o discuție că avem rata de politică monetară este de 2,5%, în condițiile în care și în SUA este la fel și încurci lucrurile și cifrele, sigur, publicul se emoționează. Deocamdată, lucrurile stau bine în România, dar asta nu înseamnă să tot zgâlțâim vaporul acesta. Avem anticipații stabile și vrem să le zgâlțâim. Să nu ne batem joc de inflație. S-a coborât cu o dobândă de 2,5%. În toamna acestui an a persistat la adresa mea o întrebare: cum de ați reușit. S-au folosit mai multe instrumente și constatăm că nu le place încrederea în Banca Națională", a declarat Mugur Isărescu.

”Formulări potrivit cărora se joacă cineva cu dobanzile, că le manipulează, sunt periculoase. Pot fi tăiate de la rădăcină aruncând o privire către rapoarte. Este dureros ca unii nu le citesc şi ies în presa cu acuzatii. (...) Am asistat la un atac jalnic asupra BNR”, a spus Isărescu.

El consideră că atacurile asupra BNR sunt iresponsabile, nu au justificare şi afectează stabilitatea macroeconomică a României.

”Anul trecut, cursul de schimb a fost foarte stabil. Cu ajutorul lui, am păstrat anticipaţiile inflaţioniste. (...) S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce priveşte cursul valutar, într-o manieră iresponsabilă. Au cerut să fie cursul fix, asta nu se poate”, a spus Isărescu.

BNR a fost criticată, în ultima perioadă, pe teme legate de indicele ROBOR şi de cursul valutar. La finalul lunii trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir a susţinut că indicele ROBOR este "trucat" printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, şi a cerut guvernatorului Mugur Isărescu şi şefului Consiliului Concureţei, Bogdan Chiriţoiu, să vină la audieri în Comisia economică din Senat.

2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
BNR Darius Valcov Mugur Isărescu
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
11 feb 17:42
Răspunde | Votează email 0 email
??????
https://www.youtube.com/watch?v=cYkxohqzqpk
,,Codruţa Kovesi la Digi24 Noi suntem DNA şi nu ne lăsăm!"
?
11 feb 14:28
Răspunde | Votează email 0 email
un roman oarecare
Esti un jalnic!!!!!!!!!
1
EUR
4.7559
RON
21 Feb
noapte 2 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H