Guvernatorul BNR s-a întâlnit cu preşedintele Băsescu, la Palatul Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a întâlnit, marţi dimineaţa, la Palatul Cotroceni. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax,  la întâlnire nu a participat şi premierul Emil Boc.

RomaniaTV.net
22 nov. 2011, 08:43
Guvernatorul BNR s-a întâlnit cu preşedintele Băsescu, la Palatul Cotroceni

„Întâlnirea dintre şeful statului şi guvernatorul Băncii Naţionale a României a fost programată din scurt, dar face parte din cadrul întâlnirilor periodice”, au declarat surse oficiale.

În ultimii ani au mai fost programate astfel de întâlniri între preşedinte şi guvernatorul BNR, unde dintre acestea fiind anunţate public de către cele două instituţii.

Întâlnirea dintre Băsescu şi Isărescu are loc în contextul în care România a eşuat în încercarea de a se împrumuta în dolari pe piaţa americană prin programul de emisiuni MTN (Medium Term Notes), iar Guvernul se pregăteşte să aprobe, în această săptămână, proiectul de buget pentru anul viitor, scrie Mediafax.

De asemenea, pieţele financiare sunt tensionate, iar cursul leu-euro s-a apropiat în ultimele zile de cotaţia maximă istorică.

România a eşuat în încercarea de a se împrumuta în dolari pe piaţa americană prin programul de emisiuni MTN, dar nu renunţă la emisiunea programată pentru SUA, unde va reveni atunci când condiţiile vor fi favorabile.

Reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor au participat recent la întâlniri cu investitori în Marea Britanie şi SUA pentru promovarea emisiunii de obligaţiuni în dolari.

Ministerul Finanţelor a pregătit o emisiune de obligaţiuni româneşti denomiate în dolari pe piaţa SUA cu o valoare minimă de 500 de milioane de dolari şi un nivel maxim de 2 miliarde de dolari, care urma să fie lansată la jumătatea săptămânii trecute, potrivit unor surse guvernamentale.

Agenţiile Fitch şi Standard&Poor’s au înrăutăţit la negativă perspectiva de rating a Ungariei, aflată pe ultima treaptă recomandată pentru investiţii, iar retrogradarea în categoria „junk” pare numai o chestiune de timp, potrivit Financial Times.

Ziarul britanic scrie că Ungaria a fost lovită din plin de agravarea crizei din zona euro, iar problemele celei mai îndatorate economii din Europa Centrală şi de Est ar putea indica un nou val de contagiune în regiune.

Budapesta „a îndurat” trei licitaţii dificile pentru vânzarea de obligaţiuni într-o săptămână, randamentele au urcat puternic, iar forintul s-a depreciat la un minim istoric.


loading...