Guvernul a adoptat compensarea facturilor la energie și gaze. Cum va funcţiona schema de ajutor

Ordonanţa de Urgenţă privind compensarea facturilor la energie electrică şi gaze a fost adoptată în şedinţa de guvern de luni. Virgil Popescu a anunţat că impactul financiar asupra bugetului de stat este de 1,3 miliarde de lei.

04 oct. 2021, 20:18
Guvernul a adoptat compensarea facturilor la energie și gaze. Cum va funcţiona schema de ajutor

Guvernul a adoptat compensarea facturilor la energie și gaze. Anunţul a fost făcut luni seară, chiar de ministrul Energiei Virgil Popescu. Potrivit actului normativ, ajutoarele vor fi acordate în sezonul rece 2021-2022.

Guvernul a adoptat compensarea facturilor la energie şi gaze

”Am aprobat OUG cu privire la compensarea preţului la energie electrică şi gaze naturale. Vorbim despre o compensare de 5,2 milioane de gospodării la energie electrică, aproximativ 13 milioane de români şi de 2,2 milioane de gospodării conectate la reţeaua de gaze, aproximativ peste 65 la sută din totalul populaţiei.Mecanismul va fi unul foarte simplu. Oamenii nu trebuie să facă absolut nimic, doar trebuie să urmărească să se încadreze în tranşele de consum. Pentru energia electrică vorbim despre un consum mediu lunar între 30 şi 200 de kilowaţi”

, a declarat, luni seară, la finalul şedinţei de Guvern, Virgil Popescu.

Cei care beneficiază de compensarea facturilor la energie sunt persoanele fizice al căror consum de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 150 kwh-1000 kwh, inclusiv. De asemenea, potrivit actului normativ, clienţii casnici beneficiari ai schemei de compensare aferente consumului de gaze naturale sunt persoanele fizice al căror consum de gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 80 m3 şi 960 m3.

Schema de compensare pentru energie electrică vizează acordarea unei compensări la plata facturilor de energie electrică în valoare de 0,21 lei/kwh, care reprezintă media aritmetică a tarifelor reglementate (compus din tarif serviciului de distribuţie, tarif mediu de transport şi componentele tarifului de transport şi tariful pentru servicii de sistem) a energiei electrice pentru cele 8 regiuni.

Citeşte şi Klaus Iohannis, anunţ despre facturile românilor. Preşedintele cere ajutorul UE

Compensarea se aplică facturilor de energie electrică emise în perioada 1 noiembrie 2021 – 30 aprilie 2022, pentru consumul facturat aferent perioadei 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, indiferent de tipul de factură – estimat sau regularizare.

Compensarea facturilor aferente consumului de gaze naturale se realizează prin aplicarea unei cote procentuale de 25% la un preţ de referinţă de 125 lei/MWh. Compensarea se aplică facturilor de gaze naturale emise în perioada 1 decembrie 2021 – 30 aprilie 2022, pentru consumul facturat aferent perioadei 1 noiembrie2021 – 31 m artie 2022, indiferent de tipul de factură – estimat sau regularizare, potrivit Mediafax.

Potrivit ministrului Energiei, impactul financiar total asupra bugetului de stat este de 1,3 miliarde de lei, cea mai mare parte a sumei fiind pentru compensarea facturilor de gaze naturale.

Citeşte şi Gabriela Firea, despre plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze: Am ajuns aici pentru că guvernul condus de PNL s-a grăbit cu liberalizarea pieței energiei