Guvernul a aprobat bugetul pe 2012. Pensiile şi salariile rămân îngheţate

Guvernul a aprobat, vineri, proiectul de buget pentru anul viitor, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre dezbatere şi adoptare. Proiectul nu prevede majorări ale pensiilor şi salariilor. Boc a anunţat că, anul viitor, pensiile şi salariile nu vor scădea.

RomaniaTV.net
25 nov. 2011, 13:46
Guvernul a aprobat bugetul pe 2012. Pensiile şi salariile rămân îngheţate

Premierul Emil Boc a anunţat, după şedinţa de Guvern, că proiectul de buget pe 2012 poate fi definit prin prudenţă, responsabilitate, investiţii şi locuri de muncă.

„România trebuie să rămână vigilentă şi prudentă”, a spus Boc, precizând că Europa este departe de a fi stabilă din punct de vedere macroeconomic.

Premierul a precizat că România are alternativa de a merge pe mâna populismului, ca în 2008, sau să acţioneze prudent.

„Nu vom propune Parlamentului un buget cu tentă electorală şi populistă. Împreună cu preşedintele României am stabilit că România trebuie să rămână pe considerente nepopuliste”, a adăugat premierul.

El a mai arătat că proiectul de buget respectă zicala „paza bună trece primejdia rea”.

Boc a mai arătat că salariile şi pensiile nu vor scădea în 2012, acesta fiind „mesajul” dat de proiectul de buget pe 2012.

„Nici un român nu va primi bani mai puţini în mână”, a subliniat Boc, confirmând astfel că pensiile şi salariile rămân îngheţate.

Întrebat dacă există posibilitatea ca, în a doua jumătate a anului viitor, să crească pensiile şi salariile, Boc a răspuns: „Dacă economia naţională va permite şi vremurile nu se vor înrăutăţi în Europa, există această posibilitate să majorăm pentru că putem merge cu deficitul până la 3% pe ESA, dar în acest moment nimeni nu poate promite sută la sută că acest lucru se va întâmpla cu siguranţă”, a spus Boc.

El a arătat că o eventuală majorare a salariilor şi pensiilor nu va încălca Legea responsabilităţii fiscale, deoarece va fi aplicată cu mai mult de şase luni înainte de alegeri.

Premierul a spus că nu vor fi modificate nici cota unică şi nici TVA.

Potrivit lui Boc, proiectul este construit pe un deficit de 1,9% din PIB, iar creşterea economică este progonozată la 2,1%.

De asemenea, premierul a subliniat că România ţine sub control datoria publică şi îşi păstrează obiectivul de aderare la zona euro în anul 2015.

Totodată vor fi alocaţi mai mulţi bani pentru investiţii şi vor fi reduse cheltuielile cu funcţionarea statului.

Conform Mediafax, legea prevede că proiectul de buget pentru anul următor trebuia transmis Parlamentului de către Guvern până la 15 octombrie, dar Executivul a aşteptat finalizarea negocierilor din această toamnă cu Fondul Monetar Internaţional şi prezentarea de către Comisia Europeană a prognozei de creştere economică pentru anul viitor înainte de a aproba bugetul.

Aprobarea de către Guvern a proiectului de buget pentru 2012 a fost amânată şi de liderii coaliţiei, după ce mai mulţi miniştri, în principal cei ai UDMR, s-ar arătat nemulţumiţi de fondurile repartizate, în timp ce membri ai coaliţiei, inclusiv din partea PDL, au reclamat fondurile insuficiente repartizate autorităţilor locale.

Ulterior, Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR şi ministru al Culturii, a declarat că bugetul de pornire pe anul 2012 al ministerului pe care îl coordonează nu va fi mai mic decât cel din acest an, aşa cum prevedea proiectul iniţial.

Bugetul general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe venituri totale de 195,3 miliarde lei şi cheltuieli totale de 206,5 miliarde lei, care conduc la un deficit nominal de 11,2 miliarde lei, reprezentând 1,9% din PIB pe metodologia cash şi sub 3% pe standarde europene.

Veniturile bugetare reprezintă o pondere de 33,7% din PIB, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de acest an, cele mai mari ponderi fiind înregistrate de contribuţiile sociale, TVA şi accize.

Cheltuielile bugetare estimate au o pondere de 35,6% din PIB, faţă de 37,8% din PIB în 2011.

Resursele bugetare interne alocate pentru investiţii vor scădea anul viitor cu 1,3-2 miliarde lei faţă de sumele programate în 2011, dar Guvernul speră să compenseze printr-o absorbţie a fondurilor europene în creştere cu aproape 50%.

Concomitent, subvenţiile scad la 0,91% din PIB, faţă de 1,2 % din PIB în acest an, cheltuielile de personal continuă sensul descendent şi în anul 2012, ajungând la 6,9 % din PIB, de la 7,5% în acest an, cu perspectiva creşteri acestora în cursul anului până la 7,2%, în cazul în care condiţiile economice vor permite acest lucru.

În acest ultim scenariu, Guvernul ar putea aloca 1,7 – 1,8 miliarde de lei pentru majorarea salariilor de la mijlocul anului viitor, ceea ce înseamnă o majorare a fondurilor de salarii cu 4,5%.

Creştere economică este estimată în intervalul 1,8% şi 2,3%.

 

Bugetele alocate ministerelor sunt următoarele:

– Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale: 31,9 miliarde lei

– Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: 14,9 miliarde lei

– Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii: 14,8 miliarde lei

– Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului: 8,7 miliarde lei

– Ministerul Administraţiei şi Internelor: 8 miliarde lei

– Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului: 3,45 miliarde lei

– Ministerul Sănătăţii: 5,5 miliarde lei

– Ministerul Apărării Naţionale: 5,1 miliarde lei

– Ministerul Finanţelor Publice: 3 miliarde lei

– Ministerul Mediului şi Pădurilor: 2,9 miliarde lei

– Ministerul Justiţiei: 2,1 miliarde lei

– Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri: 1,4 miliarde lei

– Ministerul Culturii: 713 milioane lei

– Secretariatul General al Guvernului: 712 milioane lei

– Ministerul Afacerilor Externe: 646 milioane lei

– Ministerul Public: 597 milioane lei

– Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale: 266 milioane lei

– Ministerul Afacerilor Europene: 86 milioane lei