Anunțul oficial a fost făcut de Consiliul de Miniștri, care a aprobat un decret-lege cu aplicabilitate imediată. Conform comunicatului oficial, „reglementează utilizarea, în școli, a echipamentelor sau dispozitivelor electronice cu acces la internet, cum ar fi smartphone-urile, interzicând utilizarea acestora de către elevii din ciclurile I și II ale învățământului de bază, începând cu anul școlar următor”.
Executivul de la Lisabona subliniază că măsura are la bază recomandările formulate anul trecut de Ministerul Educației, Științei și Inovării, susținute de concluziile unui studiu amplu realizat de Centrul de Planificare și Evaluare a Politicilor Publice.
„Adoptarea măsurilor de interzicere sau restricționare ține seama de rezultatele studiului realizat de Centrul de Planificare și Evaluare a Politicilor Publice cu privire la recomandările emise de Ministerul Educației, Științei și Inovării, în septembrie 2024, privind utilizarea smartphone-urilor în școli”, a transmis Guvernul.
Ministrul Președinției anunțase deja în cadrul conferinței de presă de după ședința Consiliului de Miniștri că executivul a aprobat o rezoluție privind reglementarea utilizării smartphone-urilor în școli, fără a oferi detalii privind categoriile de elevi vizate.
În cursul acestei săptămâni, ministrul Educației, Fernando Alexandre, confirmase la rândul său că guvernul va transforma recomandările anterioare în reguli obligatorii, aplicabile în toate instituțiile de învățământ, „indiferent de natura instituției”, adică atât în școlile publice, cât și în cele private.
Datele din studiul invocat de autorități arată că măsura are efecte pozitive considerabile asupra climatului școlar. Mai mult de jumătate dintre școlile care au interzis deja utilizarea smartphone-urilor au raportat o scădere a fenomenului de bullying și a comportamentelor de indisciplină. De asemenea, „marea majoritate a elevilor au început să socializeze mai mult în timpul pauzelor, să facă activitate fizică și să utilizeze spațiile de joacă în timpul recreațiilor”.
Statistica arată că anul trecut doar 21,3% dintre școlile din ciclul I nu adoptaseră recomandarea, în timp ce în ciclul II procentul era de 59,1%. În ciclul III, 24,9% dintre unități au implementat măsura, iar în licee doar 7,6% au interzis utilizarea smartphone-urilor.
Efectele cele mai semnificative au fost raportate în ciclul al II-lea, unde 59% dintre școli au constatat o scădere a fenomenului de bullying, iar 53,6% au sesizat o reducere a indisciplinei. În ciclul al III-lea, procentele au fost similare — 57,8% pentru bullying și 57,4% pentru indisciplină. În licee, 55,6% dintre școli au remarcat o scădere a bullying-ului, iar 59,5% a indisciplinei.
Totodată, directorii au atras atenția asupra dificultăților logistice și administrative în aplicarea măsurii, în special în școlile cu niveluri multiple de învățământ. Ei au cerut ca implementarea regulii să se facă gradual, „cu o fază de sensibilizare”, pentru a asigura succesul pe termen lung.
Citeşte şi: Trump i-a spus lui Zelenski că nu a ordonat suspendarea livrării de arme pentru Ucraina