Majorarea preţului la GAZE pentru consumatorii casnici a fost AMÂNATĂ de Guvern

Guvernul a adoptat, în şedinţa de luni, o hotărâre prin care anulează scumpirea gazelor naturale pentru consumatorii casnici care era prevăzută la 1 octombrie.

RomaniaTV.net
22 sept. 2014, 13:50
Majorarea preţului la GAZE pentru consumatorii casnici a fost AMÂNATĂ de Guvern

Prin Hotărârea adoptată de Guvern se anulează aplicarea majorării preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici, prevăzută începând cu data de 1 octombrie 2014, în anexa HG nr. 511/2014, şi se prevede renegocierea calendarului de eliminare a preţurilor reglementate în sensul extinderii perioadei aferente consumatorilor casnici până la data de 30 iunie 2021‘, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, două hotărâri privind programul de iarnă în domeniul energetic şi noul calendar de liberalizare a pieţei gazelor, transmite Agerpres.

‘Primul act normativ vizează programul de iarnă 2014 – 2015, obiectivele principale ale acestuia fiind evaluarea consumului de energie electrică al ţării, în perioada 1 octombrie 2014 – 31 martie 2015, pentru a se asigura o funcţionare sigură şi stabilă a Sistemului Electroenergetic Naţional, precum şi nivelul stocurilor necesare pentru această perioadă‘, se precizează în comunicat.

Cea de-a doua hotărâre de Guvern are ca scop modificarea Anexei la Hotărârea nr. 511 din 26 iunie 2014 privind stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată de gaze naturale.

Potrivit actului normativ, Guvernul a decis menţinerea preţurilor gazelor naturale din producţia internă (atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei non-casnici) la nivelurile stabilite pentru 1 iulie 2014, fără a se mai efectua creşterile de preţuri agreate anterior’, se mai arată în comunicat.

Sâmbătă, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a declarat că Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială au fost de acord cu amânarea liberalizării pieţei gazelor pentru consumatorii casnici şi cu termenele propuse de partea română.

El a discutat pe această temă cu finanţatorii externi, vineri, la Bruxelles.

‘Finanţatorii au fost de acord cu amânarea liberalizării şi cu termenele propuse de noi’, a spus Nicolescu.

La începutul acestei luni, ministrul delegat pentru Energie a declarat că va propune autorităţilor de la Bruxelles ca preţul gazelor interne pentru populaţie să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, faţă de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat în prezent în vigoare.

Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 în faţa Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene, preţul gazelor pentru populaţie ar fi trebuit să se majoreze cu 3%, la 1 octombrie 2014. Preţul pentru consumatorii casnici ar fi urmat să fie complet liberalizat la 31 decembrie 2018, potrivit aceluiaşi calendar.

De asemenea, săptămâna trecută, deputaţii au adoptat un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, a Legii petrolului şi a unei ordonanţe de urgenţă, cea mai importantă prevedere a acestuia referindu-se la prorogarea termenului, extinderea calendarului şi menţinerea coşului pentru gaze naturale până în 2021.


loading...