Guvernul a atacat la CCR legea privind doctoratele

Guvernul a depus la Curtea Constituţională o sesizare privind proiectul de lege de modificare a OUG privind doctoratele, adoptat luni în Senat, a confirmat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, pentru Mediafax.
Iulian Tudor
13 oct. 2016, 13:37
Guvernul a atacat la CCR legea privind doctoratele

Premierul Dacian Cioloş a spus, la începutul şedinţei de guvern de miercuri, că regretă decizia Parlamentului privind legea doctoratelor şi demisia lui Viorel Barbu din fruntea CNATDCU, adăugând că Guvernul va face tot ceea ce este posibil pentru ca mediul universitar să fie ferit de plagiat şi impostură.

Sper să găsim în România un echilibru instituţional în privinţa asumării în mod obiectiv şi profesionist a evaluării tezelor de doctorat. Pot să vă asigur că Guvernul va face tot ceea ce este posibil pentru ca mediul universitar şi de cercetare din România să fie ferit de imaginea aceasta cu impact negativ foarte mare a plagiatului şi a imposturii în cercetare. Nu o lege poate să decidă dacă o lucrare de doctorat este ştiinţifică sau nu, ci doar oameni de ştiinţă oneşti, obiectivi, recunoscuţi şi profesionişti. Cred că aici trebuie să ajungem„, a declarat, joi, Dacian Cioloş.

Şi PNL contestă la Curtea Constituţională a României legea privind doctoratele, a anunţat joi liderul deputaţilor liberali Eugen Nicolăescu, care a admis că votul colegilor de partid din Senat a fost o ”eroare”.

Senatul a respins, luni, cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi ”pentru”, în timp ce ”împotrivă” au votat doar 12 aleşi, iar şase s-au abţinut.

Decizia Senatului de a respinge reexaminarea legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat, a avertizat preşedintele Klaus Iohannis.

În cazurile în care există indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente. Decizia Senatului riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puţin suspectă graba cu care s-a acţionat pentru modificarea Legii educaţiei, fără o discuţie pe fond, într-un moment în care toată lumea aşteaptă integritate şi performanţă„, a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.

După decizia Senatului, preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a demisionat din funcţie, acesta declarând că nu vrea să conducă o „instituţie decorativă”. Viorel Barbu era la conducerea CNATDCU din 16 iunie, când a fost ales prin votul membrilor Consiliului. El a fost ales la conducerea CNATDCU după ce în 10 iunie ministrul Educaţiei aprobase noua componenţă a acestui for.

Plenul Senatului a adoptat în data de 9 mai legea prin care Ordonanţa de urgenţă privind doctoratele a fost modificată substanţial, astfel încât universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, abrogând totodată articolul care prevedea că „certificatele şi diplomele de licenţă, de master şi/sau de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a acestora”.

Nu voi promulga această lege (legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, n.r.), o voi retrimite Parlamentului pentru că prin modificările pe care le aduce nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, în primul rând vorbim aici evident de plagiat„, a anunţat Klaus Iohannis, la finalul lunii mai.

În cererea de reexaminare, Iohannis subliniase că proiectul de lege nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a candidaţilor care au susţinut teza, însă nu li s-a acordat încă titlul prin ordin al ministrului educaţiei.

În ceea ce priveşte renunţarea voluntară la titlul de doctor, nu este clarificat statutul lucrării de doctorat, odată cu renunţarea autorului acesteia la titlul de doctor şi nici efectele ce se vor produce în planul raporturilor de muncă. Totodată, norma poate afecta activitatea structurilor abilitate să analizeze suspiciunile de plagiat şi poate duce la imposibilitatea aplicării legii prin simpla renunţare la titlu, structurile care pot dispune sancţiuni mult mai grave ca retragerea titlului nemaiavând baza legală pentru a acţiona„, mai argumenta Preşedinţia.

Proiectul trimis de Parlament la promulgare poate creşte riscul ca unele şcoli doctorale neperformante sau care înregistrează evaluări individuale scăzute să îşi continue activitatea şi nu prevede modalitatea de organizare şi funcţionare a Colegiu Naţional al Instituţiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (CNIOSUD), mai considera Iohannis.

Legea merge la promulgare.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Primele imagini de la înmormântarea lui Ion Cernea! Soțul Irinei Loghin este condus pe ultimul drum cu onoruri militare. Momente dureroase la cimitirul Bellu, înainte ca fostul sportiv să fie dus la groapă
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa