Guvernul a decis cât de mult se vor scumpi țigările și alcoolul

Noul Cod Fiscal vine cu modificări dure. Printre cei vizați se numără consumatorii de alcool, țigări, băuturi cu zahăr și pariorii. 

01 iul. 2022, 10:55
Guvernul a decis cât de mult se vor scumpi țigările și alcoolul

De anul viitor va crește acciza la alcool și tutun, ceea ce va determina o creștere explozivă a prețurilor la țigări și la băuturi precum bere, vin și whisky.

Calendarul de accize 2023-2026 este construit astfel:

– accizele se indexează cu indicele preturilor de consum, cu excepția accizelor pentru combustibil exclusiv pentru anul 2023, care rămân neschimbate, sub condiția ca din paritatea cursului euro-leu să nu ajunga sub acciza minima stabilita prin Directivă;

– accizele la alcool se majorează cu 20%;

accizele la țigarete se modifică cu o creștere lineară de 31 lei pe an, iar la tutun încălzit are loc o schimbare mai amplă, respectiv o creștere graduală a ponderii accizei la tutun încalzit in acciza la tigarete care ajunge la 50% în anul 2024. Accizele la tutun astfel majorate pot intra în vigoare din 2022, avand acordul industriei în acest sens si tinând cont de faptul că în anul 2022 nu s-a operat nici o majorare a acestor accize.

80% din acest preţ final al țigărilor reprezintă accize, TVA şi alte taxe plătite statului de producători, informează Profit.ro.

În cazul băuturilor cu zahăr, TVA-ul va urca de la 9% la 19%, iar TVA-ul pentru HORECA va urca de la 5%, la 9%.

 

Economistul Ilie Șerbănescu: „Toate măsurile pe care le-a luat sunt printre cele mai puțin nocive pentru populație”

 

În opinia economistului Ilie Șerbănescu, măsurile Guvernului Nicolae Ciucă sunt cele mai puțin nocive pentru marea majoritate a populației.

„Sunt măsuri foarte bune, în condițiile de deficit bugetar. Sunt cele mai puțin nocive pentru populație.

Legat de dividende (n.r. – creșterea impozitului de la 5% la 8%)… Dacă-mi spune cineva o țară normală la cap care nu e colonie, în care se petrece această diferențiere astronomică între impozitul pe profit și a dividendelor (n.r. – în prezent)… Nu e…

În momentul în care guvernul este la ananghie cu bugetul, trebuie să ia anumite măsuri. Toate măsurile pe care le-a luat sunt printre cele mai puțin nocive pentru populație. Dar ele nu o să ajungă și o sa ia și măsuri care vor fi nocive, pentru că nu vor avea ce să facă.

O să se facă imediat în perioada următoare și o să se încurce problema cu acea perioadă de șase luni, până la intrarea în vigoare în Codul Fiscal”, a declarat analistul, pentru RomâniaTV.net.