Guvernul a decis prin OUG branşarea gratuită a consumatorilor casnici la reţelele de gaze naturale şi energie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), a anunțat joi, după ședința de Guvern, că s-a adoptat un act normativ care prevede, printre altele, branşarea gratuită a tuturor consumatorilor casnici la reţelele de energie şi gaze naturale.

30 dec. 2021, 22:49
Guvernul a decis prin OUG branşarea gratuită a consumatorilor casnici la reţelele de gaze naturale şi energie

O altă prevedere stipulează că prosumatorii (200 KW) vor beneficia de compensare cantitativă, iar furnizorii de energie electrică sunt obligați să achiziționeze energia electrică, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unități de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW și 400 kW.

Primăriile (UAT-urile) pot co-finanța extinderea rețelelor de gaze naturale.

Pentru cererile de racordare şi branşare ale solicitanţilor, operatorul de distribuţie are obligaţia ca, în conformitate cu reglementările ANRE, să elibereze solicitantului un aviz tehnic de racordare cuprinzând soluţia tehnică de racordare. Solicitantul are dreptul de a alege liber orice operator economic autorizat de către ANRE pentru proiectarea şi execuţia racordării şi/sau branşamentului.

Pentru asigurarea calităţii lucrărilor de execuţie şi punerea în funcţiune a racordului/branşamentului, solicitantul sau operatorul economic desemnat de solicitant pentru proiectare/execuţie are obligaţia încheierii unui contract de racordare cu operatorul de distribuţie. Punerea în funcţiune a racordului/branşamentului şi montarea aparatelor/echipamentelor de măsură se va realiza în termenele şi condiţiile prevăzute de reglementările ANRE, potrivit Agerpres.

În cazul clienţilor casnici, la punerea în funcţiune a branşamentului, operatorul de distribuţie va rambursa solicitantului contravaloarea efectivă a lucrărilor de proiectare şi execuţie a branşamentului, până la o valoare medie a unui branşament, stabilită conform unei metodologii aprobate de ANRE. Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în proprietatea operatorului de distribuţie de la momentul punerii în funcţiune, prin efectul prezentei legi, la valoarea rambursată clientului casnic.

Citeşte şi: Premierul Ciucă dezvăluie cum se pregăteşte Guvernul pentru valul 5: „Se extinde capacitatea de testare, cea de tratament ambulatoriu şi se stabilest protocoale noi de tratament”