Premierul Ciucă dezvăluie cum se pregăteşte Guvernul pentru valul 5: „Se extinde capacitatea de testare, cea de tratament ambulatoriu şi se stabilesc protocoale noi de tratament”

Joi după-amiază a avut loc ultima şedinţă de Guvern din acest an, iar premierul Nicolae Ciucă a explicat măsurile adoptate, cele mai importante fiind cele legate de pregătirea valului 5 al pandemiei, dar şi cele privind ţintele la care România s-a angajat prin PNRR.

30 dec. 2021, 21:59
Premierul Ciucă dezvăluie cum se pregăteşte Guvernul pentru valul 5: „Se extinde capacitatea de testare, cea de tratament ambulatoriu şi se stabilesc protocoale noi de tratament”

Nicolae Ciucă s.a declarat extrem de mulţumit de funcţionarea coaliţiei de guvernare şi a lăudat efortul întregii echipe executive, care a reuşit să îndeplinească toate jaloanele şi ţintele din PNRR pe anul acesta.

„Am avut in vedere sa putem sa recuperam si sa acoperim tot ce era necesar pentru a indeplini obiectivele asumate, care au miza nu pentru Guvern, ci pentru Romania si cetatenii ei. S-a vorbit destul de mult si detaliat despre PNRR, despre faptul ca erau doar 3 tinte indeplinite, astfel ca am facut o prioritate din a aproba bugetul, ori bugetul aprobat fara trecerea la indeplinirea sarcinilor din PNRR nu era ce trebuie.

Astfel am decis sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a atinge acest obiectiv si am reusit, avem buget, am realizat si coordonat toate obiectivele. Din cele 21 de jaloane si tine pentru PNRR am reusit sa le inchidem pe toate, mai putin 3, care sunt analizate la Fondul European de Investitii si Banca Europeana.

Acestea au fost trimise, nu ne pot afecta calendarul, urmeaza doar sa primim acordul pe ele.

Am primit 1,85 miliare de euro, banii sunt in conturi in Romania, fac parte din pachetul de granturi. Mai este o suma similara, de 1,94 miliarde din pachetul de imprumut, care urmeaza sa intre la inceputul anului.

Analiza de la nivelul guvernului ne-a aratat ca undeva in luna mai vor putea fi accesati, pentru ca asta se face de la Min Investitiilor. Practic autoritatile de management vor finaliza proiectele si elementele acestea de eligibilitate, apoi urmeaza accesare fondurilor.

Vom infiinta si un departament de evaluare si monitorizare a acestor proiecte. Este clar ca si acele 507 jaloane si tinte reprezinta in sine o unealta de monitorizare.”, a spus Nicolae Ciucă la TVR.

In ce priveste cresterea salariilor, in contextul numeroaselor proteste ale unor categorii profesionale, premierul Ciucă a dat asigurări că se fac toate eforturile la nivelul executivului pentru a putea majora veniturile angajaţilor.

„Am avut intalniri cu o parte din sindicate, urmand sa avem si cu restul. Foarte sincer, acestia au fost banii. Decizia ca o parte din sistemul sanitar, infirmieri si brancardieri, si angajatii din invatamant sa primeasca o parte din ce li se cuvenea conform legii s-a bazat pe munca pe care au depus-o si urmeaza sa o depuna in timpul pandemiei. I-am rugat pe sindicalisti sa inteleaga ca pe masura ce colectarea la buget va creste, vor urma si alte categorii profesionale.”, a adăugat premierul.

Întrebat dacă există în coaliţie un protocol clar care să prvadă modalitatea de schimbare a unor miniştri care nu ar performa, Nicolae Ciucă a explicat că există metode de evaluare a activităţii membrilor executivului.

„Atunci cand s-a negociat coalitia a fost o intelegere ca atunci cand avem ministri care nu performeaza, desi ma indoiesc ca vom avea, s-au stabilit niste standarde si analiza va fi una cat se poate de transparenta. Suntem oameni trecuti prin viata si cand ne-am asumat functiile am inteles fiecare dintre noi ca ne asumam o responsabilitate. Este sansa noastra sa avem investitii, dar daca nu vom reusi sa avem o viziune macar pe termen mediu vom pierde aceasta sansa. Pana acum coalitia a functionat foarte bine, nu am avut niciun fel de probleme.

Imediat dupa sarbatori vom face o analiza la nivelul partidului si vom merge cu o propunere la domnul presedinte Iohannis pentru a avea un ministru la Digitalizare.”, a mai spus Ciucă.

Citeşte şi: Rareş Bogdan face dezvăluiri inedite despre soţia sa, Florina: „Am o soţie frumoasă, bogată şi sportivă. Trebuie să înţelegeţi că este fiică de multimilionari”

În ce priveşte măsurile adoptate pentru combaterea valului 5 al pandemiei, printre care şi faimosul certificat verde, premierul Ciucă a declarat că toate soluţiile sunt avute în vedere şi vor fi implementate când şi dacă situaţia o va cere.

„Am cautat ca toate masurile adoptate sa fie in concordanta cu incidenta de infectare si sa ne ajute in partea de preventie. Au fost foarte multe dezbateri cu specialistii de la Min Sanatatii, am avut discutii zinice si cu INSP, cu asociatiile profesionale ale medicilor, am cautat sa identificam tot ce inseamna masura pentru a intampina valul 5 cu un pachet prin care sa aplicam ce am invatat din celelalte valuri prin care am trecut.

Se extinde capacitatea de testare. A fost adoptata o OUG, care reprezinta un pas important in acest sens. Au fost stabilite protocoale noi de tratament la nivelul Min Sanatatii. S-a ajuns la concluzia ca trebuie sa sporim capacitatea de tratatre in ambulatoriu. Am stabilit ca medicii de familie reprezinta fundamentul pentru aceste masuri, pentru acordarea asistentei medicale pentru cazurile usoare, pentru a elibera sectiile ATI de povara. Sunt convins ca suntem in masura sa asiguram partea de asistenta medicala intr-o directie mult mai bine agregata intre medicii de familie, ambulatoriu si spitale.

90% dintre medicii de familie sunt vaccinati, ceea ce pentru mine a fost un semnal foarte bun. De asmenea, desi au intrat mai tarziu in campania de vaccinare, au vaccinat peste 1 milion de persoane, deci sunt dornici sa se implice. Sigur, sunt probleme semnalate de ei, cum ar fi birocratia, dar ne vom ocupa si de aceste probleme ce vin din urma, in paralel cu gestionarea valului 5.

Incidentele tragice intamplate anul acesta in spitale au facut subiectul unei discutii aparte si am cautat sa identificam masuri pentru a nu mai avea astfel de intamplari tragice. Domnul Rafila a prezentat etapele din planul gandit la Min Sanatatii astfel incat sa fie sporita capacitatea spitalelor, pentru a putea gestiona valul 5. Sunt convins ca asa cum i-am vazut de implicati, vom avea tot setul de masuri la indemana entru a face fata valului 5.”, a afirmat Ciucă.

Nicolae Ciucă, despre certificatul verde: „Dacă prin asumarea răspunderii vom salva cât mai multe vieţi, nu va fi o capcană pentru mine”

Premierul Ciucă a revenit asupra certificatului verde şi a spus că acesta este în continuare avut în vedere şi ar putea fi adoptat ori în sesiune extraordinară a Parlamentului, ori prin asumarea răspunderii de către Guvern.

„Nu cred ca trebuie sa abandonam nimic, trebuie sa existe pe masa toate solutiile si sa luam deciziile in functie de cum evolueaza situatia. Am cautat sa inteleg rolul certificatului si a intelege cum s-a desfasurat vaccinarea, care a ajuns la peste 7,9 milioane de vaccinati. Certificatul verde asigura o spatiere, ca sa nu se aglomereze sectiile ATI. Ce ne ajuta foarte mult este vaccinarea si avem exemplul Angliei. La 179.000 de cazuri au avut 103 morti. Trebuie sa intelegem ca nu este suficient efortul medicilor si al structurilor, ci toti trebuie sa intelegem ca vaccinul ne protejeaza sa nu facem forme grave ale bolii. Franta are peste 200.000 de infectari, dar nu au multe cazuri de oameni spitalizati.

Sigur nu am avut o buna comunicare in privinta vaccinarii. Daca am fi lasat specialistii sa fie vectorii de comunicare, intelegerea vaccinului ar fi fost alta. Odata recalibrata aceasta comunicare, sunt sigur ca oamenii vor intelege.

In plus, exista posibilitatea sa avem cat mai curand posibilitatea tratamentului ambulatoriu.

Daca situatia o va impune, vom face apel la Parlament pentru a vota legea deja existenta, ori vom apela la aceasta asumare a raspunderii. Daca vom salva cat mai multe vieti prin aceasta decizie, nu ar fi o capcana pentru mine, important este sa prevaleze siguranta cetatenilor.”, a conchis Nicolae Ciucă.

Citeşte şi: Sondaj AVANGARDE: PSD conduce detaşat în intenţia de vot, AUR este la un procent de PNL, USR îşi continuă căderea