Guvernul a fost dat în judecată fiindcă a stabilit salariul minim la 1.863 de lei net. ”Peste 1,5 milioane de români trăiesc la limita subzistenţei”

Guvernul a fost dat în judecată pentru că a stabilit salariul minim la doar 1.863 lei net. "Peste 1,5 milioane de români trăiesc la limita subzistenţei", a transmis comunitatea Declic.

19 mai 2023, 13:21
Guvernul a fost dat în judecată fiindcă a stabilit salariul minim la 1.863 de lei net. ”Peste 1,5 milioane de români trăiesc la limita subzistenţei”

Comunitatea Declic a depus la Curtea de Apel Cluj, o cerere de chemare în judecată a Guvernului pentru anularea ultimului HG prin care salariul minim a fost stabilit la doar 1.863 de lei.

Citește și Scenariile pentru noul guvern PSD. Cum se împart cele mai importante funcții. Lucian Bode: „Reducem numărul de ministere și rediscutăm toate portofoliile de la zero”

„Concret, Declic le cere judecătorilor să oblige Executivul să respecte legea şi să coreleze salariul minim cu valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent. Reprezentaţii Declic, alături de avocaţii Comunităţii, vor depune acţiunea prin care atacă în instanţă HG 1447/08.12.2022, prin care a fost stabilită valoarea salariului minim la doar 1.863 de lei pe lună”, anunţă reprezentanţii Declic.

“Am ajuns la această decizie, de a chema în instanţă Guvernul ca să respecte legea, pentru că peste 1,5 milioane de români trăiesc la limita subzistenţei, cu doar 1.863 de lei pe lună. Nu putem să îi lăsăm pe aceşti oameni de izbelişte, când salariul minim lunar ar trebui să fie aproape dublu, de 3.273 de lei net”, a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic.

Citește și Negocieri în coaliţie pentru noul Guvern. Se discută dacă UDMR mai rămâne sau nu la guvernare. Bătaie pe promisiuni electorale. UPDATE: Liderii UDMR au plecat de la negocieri

Potrivit Declic, coşul minim de consum pentru un trai decent implică un set de cheltuieli periodice necesare îndeplinirii unor nevoi de bază. Pe lângă alimentaţie şi transport, coşul acoperă şi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, sănătatea, transportul şi cheltuieli neprevăzute.