Guvernul a găsit soluții pentru mineri. Turcan: ”Drepturile salariale le vor fi virate în 25 și 26 februarie”. Minerii blocaţi în subteran ies la suprafaţă

Raluca Turcan susține că drepturile salariale restante ale minerilor din Valea Jiului vor fi plătite în trei șanse, începând cu 25 și 26 februarie. Ministrul a precizat că a cerut lămuriri cu privire la întârziere plății tichetelor și transportului.

22 feb. 2021, 15:06
Guvernul a găsit soluții pentru mineri. Turcan: ”Drepturile salariale le vor fi virate în 25 și 26 februarie”. Minerii blocaţi în subteran ies la suprafaţă

Guvernul a găsit soluții pentru mineri UPDATE. Minerii blocaţi în subteran în Valea Jiului au decis să revină la suprafaţă după o săptămână de protest în galerii.

Guvernul a găsit soluții pentru mineri. Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunțat că va fi emisă o0 Hotărâre de Guvern prin care vor fi alocați bani pentru plata drepturilor salariale restante ale minerilor din Valea Jiului. Le vor fi plătite salariile restante, dar și ajutoarele de transport și subvențiile pentru căldură. De asemenea, vor fi primi și tichetele de masă restante.

„Astăzi vom aproba o Hotărâre de Guvern prin care vom elabora şi prezenta normele de aplicare pentru procedura de realizare a plăţilor, rezultată din ordonanţa de urgenţă. Vom aloca bani în trei tranşe pentru drepturile salariale restante, după cum urmează – plata salariilor pe trei luni, plata salariilor compensatorii pentru angajaţii care intră la pensie şi, de asemenea, pentru asigurarea transportului spre şi de la locul de muncă, precum şi tichetele de masă. În prima tranșă vom acorda și bani pentru plata subvenției de căldură. Aceste plăți în 3 tranșe să aibă marele avantaj ca în zilele de 25 și 26 minerii să încaseze drepturile salarile restante și o parte dintre beneficiile restante. De asemenea, un alt mare avantaj este că toate compania capătă un răgaz de trei luni prin care să se organizeze. Toate lucrurile acestea mă fac să fiu încrezătoare” , a declarat ministrul Muncii.

Citește și: Sute de mineri protestează în Valea Jiului. Amenință că vin la București. Ortacii din subteran vor să intre în greva foamei

Guvernul a găsit soluții pentru problemele minerilor: ”Am cerut lămuriri de ce au fost întârzieri la plata tichetelor de masă, la plata de transport. Deschiderea noastră vine din faptul că minerii nu au nicio vină. Angajamentul nostru este ca în zilele de 25 și 26 să se realizeze toate plățile” , a mai adăugat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a adăugat că este vorba despre de 3.000 de oameni care se află în activitatea minieră, plus aproximativ 1.000 de oameni din activitatea de energie, și cei 70 de mineri blocați în mină: „Îmi exprim speranța ca minerii să înceteze greva să iasă la suprafață, să nu mai gândească varianta intrării în greva foamei”.

Minerii din Valea Jiului au protestat timp de șase zile pentru a-și cere drepturile. Cei aproximativ 60 de mineri blocați în mina Lupeni amenință cu greva foamei. Minerii își cer drepturile restante, adică salariile și tichetele de masă restante de 10 luni, decontarea transportului restant de 11 luni şi decontarea încălzirii. Câteva zeci de energeticieni s-au adunat şi ei în faţa Termocentralei Mintia, care este oprită de vineri, din lipsă de cărbune.

Diana Şoşoacă: „Minerii stau printre șobolani, mănâncă lângă ei, sunt niște șobolani imenși”

Senatoarea a venit cu detalii incendiare despre evenimentele petrecute în Valea Jiului. Fosta senatoare AUR a dezvăluit de ce nu a fost lăsat să intre în Mina Lupeni. Avocata a menţionat şi condițiile în care lucrează minerii de la Lupeni și a comparat situația cu modul în care sunt trataţi minerii din străinătate, potrivit romaniatv.net.

„Să vă spun ceea ce nu știți și ceea ce nu s-a văzut că de aceea nici nu m-au lăsat să intru în subteran. Cred că azi-noapte am vorbit până la cinci dimineața cu soții de mineri, cu copii de mineri, cu mame de mineri care plângeau la telefon. Minerii, când coboară în subteran, nu știu dacă știți dar ei stau printre șobolani, mănâncă lângă șobolani, iau boli de la șobolani, sunt niște șobolani imenși. Toate acele caverne stau pe niște piloni de lemn, nu de oțel, că nici oțel nu mai avem” , a precizat avocata.