Premierul Florin Cîţu anunţă că nu va permite o nouă Mineriadă: Nu în mandatul meu

Sute de mineri protestează luni în faţa sediului Complexului Energetic Hunedoara unde îşi cer drepturile restante. Alte zeci de mineri s-au blocat în subteranul Minei Lupeni şi ameninţă cu greva foamei, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate în urma negocierilor pe care le vor avea liderii lor cu ministrul Energiei şi cu ministrul Muncii. Între timp, premierul Florin Cîțu dezaprobă protestele minerilor și anunță că nu va permite o nouă Mineriadă.

22 feb. 2021, 11:09
Premierul Florin Cîţu anunţă că nu va permite o nouă Mineriadă: Nu în mandatul meu
Premierul Florin Cîţu anunţă că nu va permite o nouă Mineriadă: Nu în mandatul meu

Premierul Florin Cîțu spune, despre protestele minerilor din Valea Jiului, că nu i se pare normal ce se întâmplă, amintind că s-au găsit soluții pentru plata salariilor, care au fost plătite și în 2020 în vreme ce 1,4 milioane de români au intrat în șomaj tehnic.

„Îi înţeleg, ştiu că trec într-o situaţie dificilă. Formula prin care încearcă să rezolve această situaţie nu mi se pare cea mai fericită. Nu cred că soluția pe care au ales-o este una bună, care rezolvă problemele. Salariile au fost plătite la timp, vom găsit soluții pentru următoarele trei luni. În 2020, când au fost plătite toate salariile, și cele ale minerilor, în România au fost 1,4 milioane de oameni în șomaj tehnic. Nu mi se pare normal ce se întâmplă.”, a spus premierul Florin Cîţu.

Citeşte şi: Sute de mineri protestează în faţa Complexului Energetic Hunedoara! Ameninţări cu greva foamei făcute de cei blocaţi în subteran

Şeful Executivului a avertizat că există politicieni care vor să profite de problemele minerilor, însă în mandatul său „nicio mineriadă nu se va întâmpla”.

„Sunt foarte mulţi politicieni care profită aşa cum au profitat şi alţi politicieni tot din aceeaşi categorie în ultimii ani tot de pe urma acestei categiorii sociale. Ţineţi minte ce s-a întâmplat în anii ’90. Eu pot să le spun atât românilor şi bucureştenilor că nu voi permite niciodată în România, în mandatul meu, să se se întâmple ce s-a întâmplat în mandatul lui Iliescu şi al altor socialişti”, a spus mai premierul Florin Cîţu.

Citeşte şi: Diana Şoşoacă cheamă minerii în București: Unde ești domnul președinte, iar ești la schi?

Sute de mineri de la minele Lonea şi Livezeni s-au adunat, luni dimineaţă, la sediul Complexului Energetic Hunedoara unde îşi cer drepturile restante. De asemenea, minerii blocaţi în subteranul Minei Lupeni ameninţă că intră în greva foamei dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate în urma negocierilor pe care le vor avea liderii lor cu ministrul Energiei şi cu ministrul Muncii.

O nouă rundă de negocieri este programată să aibă loc luni la București, la Ministerul Energiei şi la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

„Am discutat cu colegii mei care se află în subteran şi mi-au transmis că cel puţin 10 dintre ei sunt dispuşi să intre în greva foamei, de luni, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate. Oamenii cer plata integrală a salariilor pe luna ianuarie şi restanţele la tichetele de masă şi transport, acestea fiind întârziate de 10 luni de zile”, a declarat duminică preşedintele executiv al Sindicatului Muntele, Alin Sîn, citat de Agerpres.

Suma necesară pentru plata la zi a restanțelor băneşti – salarii, tichete de masă şi transportul la locul de muncă – este de circa 18 milioane de lei, potrivit aprecierilor făcute de directorul general al CEH, Samuel Dioane.

Starea de sănătate a celor aproximativ 70 de mineri autoblocaţi în subteranul Minei Lupeni este monitorizată de salvatorii mineri, care sunt pregătiţi să intervină în caz de nevoie.