UE obligă companiile din România să publice salariul oferit în anunţurile de angajare

Reglementările UE îi obligă pe angajatorii români să se alinieze celor din vestul Europei şi să transparentizeze salariile, care trebuie publicate în anunţurile de angajare.

25 mart. 2024, 11:35
UE obligă companiile din România să publice salariul oferit în anunţurile de angajare

În ultimii ani, și firmele din România au devenit tot mai deschise în a publica salariul atunci când caută oameni. O treime dintre anunțurile de angajare de pe platformele online de specialitate afișau, în 2023, sumele oferite. Era dublu față de anul 2022.

Din datele Observatornews, și în prezent, o treime din cele peste 25.000 de oferte de pe o platformă de recrutare mizează pe transparență. Joburile cu salariul afişat sunt în special cele din domenii precum HoReCa, turism sau transporturi.

Conform datelor furnizate de una dintre cele mai mari platforme de recrutare din țară, peste 40% din anunțurile de angajare deja afișează salariul. Aproape o treime din cele peste 25.000 de oferte disponibile pe această platformă mizează pe transparență, cu accent pe domenii precum HoReCa, turism sau transporturi.

Însă transparența salarială își face loc și în sectoare în continuă dezvoltare precum IT, PR sau call-center, unde salariul la vedere devine un criteriu important în procesul de recrutare.

Citeşte şi: Locuri de muncă pentru români în Europa. Salariile se ridică la câteva mii de euro pe lună, pentru unele nu este nevoie de studii superioare

Această schimbare vine ca un răspuns la necesitatea de a face diferența în piața muncii. Obligați de noua lege europeană, angajatorii trebuie să stabilească criterii clare și obiective pentru stabilirea salariilor. În timp ce Codul Muncii din România încurajează confidențialitatea salariilor, transparența devine un element esențial în atragerea candidaților potriviți și în asigurarea unei competiții corecte pe piața muncii.

Se așteaptă ca numărul joburilor cu salariul la vedere să crească în următorii ani, pe măsură ce companiile se adaptează la noile reglementări europene. Legislația europeană impune și egalitatea salarială între sexe, asigurând că bărbații și femeile care ocupă aceleași poziții vor fi plătiți la fel.

Citeşte şi: Kaufland face angajări în mai multe orașe din România. Salariile sunt mari și se oferă și bonuri de masă. Nu se cer studii superioare