Guvernul a îndeplinit toate ţintele şi jaloanele din PNRR asumate pentru jumătatea lui 2022. Marcel Boloş: „Situația economică a României este în afara oricărui pericol”

Guvernul şi-a îndeplinit responsabilităţile pentru toate cele 27 de jaloane pe care le-a avut de îndeplinit în trimestrul al doilea din 2022 prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunţat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

01 iul. 2022, 18:39
Guvernul a îndeplinit toate ţintele şi jaloanele din PNRR asumate pentru jumătatea lui 2022. Marcel Boloş: „Situația economică a României este în afara oricărui pericol”

Toate ţintele şi jaloanele din PNRR asumate pentru trimestrul al doilea din 2022 sunt îndeplinite și acum urmează procesul de validare cu reprezentanții Comisiei Europene.

„Astăzi demonstrăm că Guvernul mai face un pas important spre transformarea României. Atingerea acestor jaloane ne aduce mai aproape de realizarea unor programe și proiecte esențiale, care să sprijine reziliența. Cu abordarea corectă, în 2026 vom vorbi despre o Românie nouă, unită și competitivă în structura blocului european, în care dezvoltarea este echilibrată și coerentă la nivelul tuturor regiunilor.

Dar până atunci vreau să subliniez un lucru: trebuie să înțelegem că suntem încă la început de drum și că adevăratele provocări în ceea ce privește implementarea PNRR abia încep. În plus, paradigma se schimbă pe zi ce trece, realitatea cu care ne confruntăm astăzi este radical diferită față de momentul în care a fost realizat acest instrument”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Potrivit calendarului asumat, prima cerere de plată, trimisă de MIPE la 31 mai a cuprins cele 21 de țintele și jaloanele aferente trimestrului IV din 2021. Odată cu transmiterea cererii de plată, au fost transmise Comisiei toate documentele justificative privind îndeplinirea satisfăcătoare a țintelor și jaloanelor, aceasta fiind o condiție obligatorie. În total au fost încărcate în sistemul electronic al Comisiei 180 de documente justificative aferente celor 21 de jaloane/ținte, incluse în cererea de plată.

Citeşte şi: Marcel Boloş, despre şansele de renegociere a PNRR pentru pensii şi irigaţii. „În această vară de foc, ne pregătim strategia de negociere”

Situația țintelor și jaloanelor aferente trimestrului II din 2022

Pentru cele 27 de ținte și jaloane aferente trimestrului II din 2022, instituțiile cu atribuții în acest sens au efectuat toate demersurile necesare pentru ca situația economică a României să fie în afara oricărui pericol.

În total, în 2022 au fost duse la bun sfârșit 51 de jaloane și ținte de către ministerele cu rol în implementarea acestui instrument care aduce României în total 29,18 miliarde de euro.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va depune cea de-a doua cerere de plată în cursul lunii octombrie a acestui an către Comisia Europeană. Aceasta este condiționată de îndeplinirea țintelor și jaloanelor din primele două trimestre ale acestui an. Separat de aceste 27 de jaloane, cu termen de îndeplinire la 30 iunie, Guvernul a avut de îndeplinit alte 24 jaloane și ținte cu termen 31 martie 2022, care au fost, de asemenea, finalizate în totalitate.

Guvernul a îndeplinit toate ţintele şi jaloanele din PNRR asumate pentru jumătatea lui 2022. Marcel Boloş, mesaj optimist: „România lui 2026 poate fi aceea pe care toți ne-o dorim”

„Am promis public faptul că astăzi vin cu prezentarea situației celor 27 de jaloane şi ţinte din Planul Național de Redresare și Reziliență, care au avut termen în trimestrul II din 2022.
Ei bine, vă anunț că toate acestea sunt îndeplinite, iar situația economică a României este în afara oricărui pericol.
Cu un efort enorm la nivelul instituțiilor responsabile, pentru care aduc felicitări, toate cele 51 de ținte și jaloane necesare îndeplinirii în prima jumătate din 2022 au fost duse la bun sfârșit, iar acum urmează validarea cu reprezentanții European Commission. Procesul de validare presupune un parteneriat deschis între Guvernul României și reprezentanții Executivului european, care sunt sigur că va fi la fel de productiv cum a fost și până acum.

Vreau totuși să punctez un aspect. Mă cunoașteți, știți că sunt un om care privește mereu spre viitor. Da, România lui 2026 poate fi aceea pe care toți ne-o dorim, dar până atunci avem multe provocări de dus la bun sfârșit, incomparabil mai dificile decât ce am realizat până acum. Numai în 2022 trimestrul III va aduce alte 24 de ținte și jaloane, iar în ultimul trimestru al anului numărul lor va crește la 55.

Așa că, cele aproximativ 30 de miliarde de euro din #PNRR pot face #RomâniaViitorului una competitivă în structura blocului european, dar trebuie să ne calculăm foarte bine pașii.
În final, vreau să mulțumesc tuturor miniștrilor implicați în acest proces pentru munca impresionantă de echipă pe care au depus-o pentru această sarcină complexă. În comentarii găsiți mai multe informații despre situația jaloanelor și țintelor, precum și despre investițiile finanțate prin PNRR care sunt pregătite în această perioadă”, a scris Marcel Boloş, pe Facebook.

Citeşte şi: Fumatul interzis pe o plajă celebră în Europa, frecventată inclusiv de români