Guvernul, lovit şi el de Robor! A luat cel mai mare împrumut de după criza financiară. Randamentul plătit este cel mai ridicat de după ianuarie 2010.

Mininisterul Finanțelor a împrumutat din piața internă aproape 494 de milioane de lei. Randamentul plătit fiind cel mai ridicicat de după ianuarie 2010.

17 oct. 2022, 22:21
Guvernul, lovit şi el de Robor! A luat cel mai mare împrumut de după criza financiară. Randamentul plătit este cel mai ridicat de după ianuarie 2010.

După efectele resimțite de România în urmă cu 12 ani din cauza crizei financiare, randamentul plătit a ajuns la cel mai ridicat nivel de până acum.

Băncile au adus subscrieri în valoare de aproximativ 755 de milioane de lei, față de un prospect al emisiunii de obligațiuni scadente de 400 de milioane de lei, până în octombrie 2034. În urma câtorva licitații ratate, Finanțele au profitat de cererea ridicată pentru a împrumuta mai mult, însă, prețul este încă unul piperat.

Randamentul mediu a atins punctul de 9,33% pe an, față de 8,02% pentru aceeași emisiune de luna trecută. Nivelul randamentului este mai ridicat decât cel pentru împrumuturile făcute în iulie, când turbulențele din piețele financiare au lovit piața de obligațiuni.

Randamentul plătit de Finanțe este cel mai mare de după ianuarie 2010. În acea perioadă, Finanțele au împrumutat 565 de milioane de lei pe 38 de luni la 9,5%. De asemenea, înn 2009, cele mai multe împrumuturi au fost făcute la 10-13% pe an, majoritatea pe termen de 2-3 ani.

Citește și: Rata inflației va ajunge la 16%. Gazele, cartofii și uleiul sunt tot mai scumpe. Unde mai poți cumpăra cartofi cu un leu kilogramul

Randamentele României au crescut în ultimele două săptămâni cu 60-70 de puncte de bază în piața secundară, potrivit Profit.ro.

Titlurile Ungariei au fost cele mai lovite, volitlitatea externă s-a suprapus peste criza internă generată de conflictul dintre guvern și Comisia Europeană pe tema statului de drept, care a dus la sistarea fondurilor europene din programul Next Generation.

Banca centrală a Ungariei a mărit rata de dobândă pentru depozitele overnight la 18%, cu scopul de a proteja forintul. Acest lucru a dus la creșterea randamentelor pe 3 și 5 ani cu 1,5, respectiv 1,2 puncte procentuale.

Randamentul titlurilor Poloniei a revenit la pragul de 8%, după ce vineri a avut o corecție de aproape 7,7%, în timp ce pentru cele ale Cehiei randamentul a crescut la 5,7%, de la 5,5%.

În cazul Poloniei se preconizează potențiala blocare a fondurilor europene ca urmare a problemelor nerezolvate cu statul de drept și independența justiției.

Rata inflației a ajuns în România în septembrie la 15,9%, peste așteptările analiștilor. În Ungaria inflația a urcat la 20,1%, în Cehia la 18%, iar în Polonia la 17,2%.

Citește și: Marcel Ciolacu, despre criza economică: „Noi importăm în acest moment inflaţie”