Guvernul a prelungit până la 30 iunie condiţiile pentru acordarea de îngrijiri medicale şi de medicamente asiguraţilor din sistemul de stat

Executivul a adoptat, miercuri, hotărârea pentru modificarea şi completarea Anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 - 2022, stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, precum şi pentru prelungirea unor termene.

22 mart. 2023, 19:52
Guvernul a prelungit până la 30 iunie condiţiile pentru acordarea de îngrijiri medicale şi de medicamente asiguraţilor din sistemul de stat

Contractele încheiate de casele de asigurări de sănătate cu furnizorii de servicii şi dispozitive medicale, precum şi de medicamente, vor fi prelungite pentru următoarele trei luni prin acte adiţionale.

”La ora actuală, am finalizat etapele de dezbateri publice, negocieri şi consultări pentru viitorul Contract-cadru, care va cuprinde noutăţi importante pe toate domeniile de asistenţă medicală, dar mai ales pe asistenţa medicală primară, unde vor fi introduse noi instrumente de stimulare a serviciilor medicale de prevenţie şi de orientare a pacienţilor pentru depistarea precoce a boli şi pentru tratarea afecţiunilor ce pot fi abordate în ambulatoriu”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS, potrivit News.ro.

Termenul de aplicare a prevederilor actualului Contract-cadru se prelungeşte de la 31 martie la 30 iunie a.c., conform unei Hotărâri aprobate în şedinţa Executivului de  miercuri, mai arată comunicatul de de presă al Guverrului.

Prelungirea este necesară pentru asigurarea continuităţii acordării asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate în trimestrul al II-lea, în condiţiile în care s-a stabilit, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, că un nou model de Contract-cadru va fi finalizat până la sfârşitul trimestrului respectiv şi va intra în vigoare de la 1 iulie a.c, mai arată sursa citată.

Citeşte şi: Alexandru Rafila anunță o creștere a numărului de medici în România: ”Ne-a apropiat de media europeană”

În consecinţă, contractele încheiate de casele de asigurări de sănătate cu furnizorii de servicii şi dispozitive medicale, precum şi de medicamente, vor fi prelungite pentru următoarele trei luni prin acte adiţionale, mai indică sursa menţionată.

Actul normativ mai prevede că furnizorii de servicii conexe actului medical care desfăşoară activitate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate au obligaţia ca până la data de 30 iunie 2023 să facă demersurile necesare pentru utilizarea cardului naţional în procesul de acordare a serviciilor decontate de CNAS.

Totodată, pentru un acces cât mai bun la servicii medicale, prin stimularea şi cointeresarea medicilor aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, fondurile neconsumate aferente semestrului I 2023 pentru asistenţa medicală primară şi de specialitate clinică din ambulatoriu (inclusiv specialitatea medicină fizică şi de reabilitare) vor fi utilizate pentru plata serviciilor medicale acordate asiguraţilor care depăşesc limitele stabilite prin norme, în mod proporţional cu numărul de puncte realizat de fiecare furnizor, până la consumarea acestor sume, conchide sursa amintită.

Citeşte şi: Familia unui deputat decedat de COVID a dat în judecată Spitalul Militar. Cere daune de 1 milion de euro după ce parlamentarul s-a infectat cu 4 bacterii nosocomiale