Guvernul a publicat „Ordonanța Austerității”. Cine va avea de suferit

Guvernul a făcut anunțul. „Ordonanța Austerității" nu este o sperietoare atât de mare pentru cetățenii României.

08 mai 2023, 21:03
Guvernul a publicat „Ordonanța Austerității”. Cine va avea de suferit

Ministerul Finanțelor a publicat luni seara, 8 mai, proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Actul normativ ar urma să introducă o serie de tăieri de cheltuieli în cadrul instituțiilor și autorităților publice.

Concret, instituțiile de stat trebuie să ia măsuri pentru scăderea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, iar ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice, va fi suspendată.

De asemenea, proiectul prevede reducerea cu 50% a numărului de posturi aferente cabinetelor constituite la nivelul funcţiilor de demnitate publică din cadrul administraţiei publice centrale.

 

Anunţ de la Guvern pentru românii cu salarii mari

 

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că, fără un sistem digitalizat, discuţiile despre impozitarea progresivă sunt, în momentul de faţă, „fără susţinere tehnică” şi ar putea fi reluate cel mai degrabă anul viitor.

„Orizontul de timp este dat de capacitatea de introducere a sistemului digitalizat în interiorul Ministerului de Finanţe astfel încât toate instituţiile care gestionează finanţele să poată să aibă o imagine clară asupra constituirii venitului global. Fără un astfel de sistem, discuţiile despre impozitarea progresivă, în momentul de faţă, sunt fără susţinere tehnică”, a afirmat Ciucă, înainte de a participa la Congresul Seniorilor liberali, întrebat despre impozitul asupra venitului global.