Guvernul a stabilit cum se face amânarea ratelor la bănci. Procedura este mai complicată pentru creditele Prima Casă

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri normele metodologice ale actului normativ care dă posibilitatea amânării plății ratelor pe o perioadă de până la nouă luni, a anunțat ministrul Finanțelor Adrian Câciu.

27 iul. 2022, 13:15
Guvernul a stabilit cum se face amânarea ratelor la bănci. Procedura este mai complicată pentru creditele Prima Casă

Guvernul a stabilit normele de aplicare pentru procedura de amânare a ratelor la bănci. De această măsură pot beneficia persoanele juridice şi fizice afectate de scumpirile din ultima perioadă.

Potrivit normelor metodologice adoptate de Guvern, beneficiarii creditelor  – persoane fizice trebuie să depună la bancă o declarație pe propria răspundere din care să reiasă faptul că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Pentru ca persoanele fizice să poată accesa această măsură de sprijin vor trebui să nu aibă rate restante.

Pentru firme, din declaraţia pe propria răspundere trebuie să reiasă că au încasări sau rezultate nete cu cel puțin 25% mai mici decât cele din 2021.

Şi în acest caz, creditorii trebuie să se asigure că respectivii debitori nu au înregistrat incidente de plată la Centrala Incidentelor de Plăți.

Dobânzile amânate vor fi capitalizate la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare.

Citeşte şi: Vești proaste pentru românii cu credite: ROBOR a mai înregistrat un record. De 12 ani nu a mai ajuns la o astfel de valoare

Cum se face amânarea ratelor la bănci în cazul creditelor Prima Casă / Noua Casă. Condiţiile diferă

În cazul persoanelor care au contractat credite prin programul Prima Casă /Noua Casă condiții de amânare a plăţii ratelor diferă puţin. Măsura se aplică creditele au fost acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv, iar solicitanţii trebuie să nu fi înregistrat restanţe în ultimele șase luni şi nici la data solicitării amânării ratelor.

Persoanele fizice care doresc amânarea plăţii ratelor trebuie să transmită o solicitare creditorului cel mai târziu în termen de 30 de zile de la data emiterii de către Banca Națională a României a reglementărilor necesare pentru raportarea creditelor potrivit OUG 90. Facilitățile prevăzute de OUG 90 vor putea fi acordate persoanelor fizice doar până la atingerea limitei de vârstă la terminarea contractului prelungit.

Citeşte şi: Se dau bani de la stat. Cine sunt românii care primesc 2.500 de lei în mână