Guvernul acordă despăgubiri oamenilor afectaţi de inundaţii în Alba. Florin Cîţu: „Aștept de la prefectul județului o evaluare a pagubelor”

Premierul Florin Cîţu a anunţat, sâmbătă, că a fost informat în permanenţă de către şeful DSU, Raed Afafat, şi de ministrul de Interne, despre dezastrul provocat de inundaţii în judeţul Alba.

17 iul. 2021, 15:47
Guvernul acordă despăgubiri oamenilor afectaţi de inundaţii în Alba. Florin Cîţu: „Aștept de la prefectul județului o evaluare a pagubelor”

Guvernul acordă despăgubiri oamenilor afectaţi de inundaţii în Alba. Premierul Florin Cîţu a precizat că aşteaptă de la prefectul judeţului o evaluare a pagubelor.

„Am fost permanent informat despre situația inundațiilor din județul Alba, prin Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne. Am discutat atât cu ministrul de Interne, Lucian Bode, cât și cu secretarul de stat, Raed Arafat.

Majoritatea familiilor evacuate din zona Roșia Montană s-au întors la casele lor. Se lucrează la deblocarea Drumului 74A, dar în același timp există trei rute alternative pentru a ajunge în zonă. Aștept de la prefectul județului Alba o evaluare a pagubelor, iar Guvernul va asigura imediat orice ajutor este nevoie pentru a veni în sprijinul celor afectați”, a scris premierul Florin Cîţu, pe Facebook.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Imaginile catastrofei provocate de inundaţii în Germania. Trimisul special România TV, în oraşul cel mai afectat de calamităţi. „E ca la război. Intervine armata cu tancuri. Autostrada s-a transformat într-un lac”

Guvernul acordă despăgubiri oamenilor afectaţi de inundaţii în Alba. Sute de oameni, evacuaţi din calea apelor

Zeci de persoane au fost evacuate, mai multe case au fost avariate şi inundate, mai multe autoturisme au fost luate de ape şi o serie de drumuri sunt blocate în urma inundaţiilor produse vineri în Munţii Apuseni, se arată într-un bilanţ transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, citat de Agerpres.

De asemenea, peste 200 de persoane, printre care peste 70 de copii, au fost cazate temporar la Căminul cultural din Roşia Montană, după ce zeci de case din satul Dăroaia au fost inundate, vineri seara, multe fiind avariate şi de o alunecare de teren, a informat, sâmbătă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.

Conform Alba24, un detașament format din 15 militari acționează sâmbătă la Ocoliș, în sprijinul localnicilor afectați de inundații. Aceștia intervin alături de lucrătorii de la Gospodărirea Apelor, pentru îndepărtarea aluviunilor.

”Un detaşament din cadrul Batalionului 136 Geniu ”Apulum” din Alba Iulia, compus din 15 militari şi 3 mijloace tehnice, condus de căpitanul Daniel Marcu, acţionează în localitatea Ocoliş pentru sprijinirea populaţiei puternic afectate de fenomenele meteo extreme din ultima perioadă.

Militarii intervin, alături de angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, cu unelte genistice din dotare pentru deblocarea căilor de acces din localitate, înlăturarea din gospodării a aluviunilor şi a resturilor vegetale produse de viituri”, au anunțat Forțele Terestre Române, pe Facebook.

Case distruse, mașini care s-au transformat în mormane de fiare controsionate, copaci căzuți, drumuri rupte, animale prinse între arborii dărâmați de viitura de joi seara sunt urmările dezastrului din urma ploilor torențiale din zonă. Agoniseala de-o viață a oamenilor a fost luată de ape în doar câteva zeci de minute.

Citește şi: România, măturată de inundații. Zeci de persoane s-au refugiat în podurile caselor pentru a se feri de viitură