„Ordonanţa austerităţii” a fost adoptată! Declarații de ultimă oră făcute de premierul Cîțu

Guvernul Cîţu se reuneşte joi în şedinţă de la ora 16.00. Este aşteptat ca astăzi să fie adoptată "ordonanţa austerităţii". Astfel, bugetarii nu vor mai primi vouchere de vacanţă în 2021, se amână majorarea pensiilor pentru 2023, vor fi eliminate sporurile de COVID-19 pentru angajaţii prefecturilor. De asemenea, se elimină gratuitatea la transport pentru studenţi.

18 feb. 2021, 17:55
„Ordonanţa austerităţii” a fost adoptată! Declarații de ultimă oră făcute de premierul Cîțu
Guvernul adoptă astăzi "ordonanţa austerităţii". Ce tăieri se pregătesc

Guvernul Cîţu se reuneşte în şedinţă joi, de la ora 16.00, şi este aşteptat ca Executivul să adopte „ordonanţa austerităţii”. Aceasta prevede mai multe modificări fiscal-bugetare.

Declarații live:

-CSM a dat aviz negativ și acum, dar nu pentru că nu dorește desființarea Secției. A fost adoptată OUG de care aveam nevoie pentru a putea aproba Legea Bugetului. Va fi publicată în Monitorul Oficial. Știți că lucrurile care fac parte din această ordonanță… e vorba de eliminarea sporului.

Întrebări:

-Mâine vom avea bugetul. Ne putem aștepta la schimbări?

Cîțu: Față de varianta de deficit nu. Sunt modificări poate în interior. Nu vorbim de credite bugetare mai multe. S-ar putea la Ministerul Dezvoltării să fie alocată o sumă mai mare. Dar deficitul bugetar rămâne cu aceiași parametri. E un buget credibil. Politica încă e o problemă, deciziile politice sunt o problemă în România.

-Au fost făcute câteva recomandări în privința introducerii unor taxe.

Cîțu: Aceste recomandări sunt mai mereu. Au fost și anul trecut. Anul trecut, contrar celor care credeau că nu vom reuși, am avut rezultate mai bune decât erau estimate și fără să umblăm la taxe. Putem să dezvoltăm România prin transformarea digitală, nu e nevoie să introducem taxe în perioada următoare. Consiliul Fiscal a spus că se așteaptă la o creștere între 4-5%.

-CSM e nemulțumit de declarațiile făcute de Turcan privind sporurile. Se mai pot tăia sporurile din sistemul bugetar?

Legea salarizării a fost adoptată în Parlamentul României. Sunt 110 miliarde de lei cheltuieli pentru personal. Aproape o treime e reprezentată de sporuri. Aceste cheltuieli s-au dublat. Eu îi întreb pe români dacă au simțit acest lucru. Apoi putem discuta și despre sporuri.

Se pregătesc mai multe amendamente…

-Am alocat resurse în acest buget la nivel istoric. Se axează pe investiții. Execuția va fi una foarte bună.

Ce ne garantează că vor crește pensiile?

Nu eu aduc discuția cu pensiile în spațiul public. Pensiile vor crește… e o garanție că vor crește cu rata inflației.. vom vedea anul viitor cu cât vor crește, depinde de noi toți.

1. Fără vouchere de vacanță pentru bugetari (economie de 0,15% din PIB)

”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în anul 2021, autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, cu modificările și completările ulterioare, nu acordă vouchere de vacanță”

2. Majorarea pensiilor se amână pentru 2023 (economie de 0,8% din PIB)

Modificarea Legii nr. 127/2019 în sensul prorogării datei de intrare în vigoare a aceste legi la 1 septembrie 2023. Astfel, în anul 2021 valoarea punctului de pensie se va menține la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare, iar începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorării și data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Citeşte şi: Raluca Turcan: Avem aproape 5 milioane de români cu o pensie medie de 1.500 de lei. 9.500 de beneficiari de pensii speciale au în medie 9.600 lei

 

3. Eliminarea sporului COVID la Prefecturi (economie de 23,8 milioane lei)

Abrogarea art. 5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 131/2020 privind reglementarea unor măsuri, prin care s-a instituit sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului. Această măsură a creat o situație discriminatorie comparativ cu celelalte categorii de personal din instituții publice implicate în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 și a generat nemulțumiri în rândul acestora.

 

4. Se reduce la 50% gratuitatea pentru studenți la transport

Se propune și modificarea art. 205 alin. (2) din 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul stabilirii dreptului studenţilor înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, să beneficieze, pe parcursul anului canedaristic, de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval, și abrogarea prevederilor art. 205 alin. (2^1) prin care se reglementa ca studenții să beneficieze, în tot cursul anului calendaristic, de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

5. Beneficiile pentru angajații CFR se amână

Se propune prorogarea până la 1 aprilie 2022 a datei de intrare în vigoare a Legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar. Această lege aprobă pentru personalul feroviar, atât din cadrul instituțiilor publice cât și din cadrul operatorilor economici cu capital majoritar de stat, drepturi de natură salarială și de asistență socială cu impact asupra bugetului de stat generat, în principal, de creșterea compensației serviciului public de transport feroviar de călători și a cheltuielilor cu administrarea infrastructurii feroviare de circa 978 milioane lei.

Modificarea Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii determină o reducere a necesarului de finanțare în anul 2021 de 8.922 milioane lei, respectiv 0,8% din PIB.

Neacordarea voucherelor de vacanță în anul 2021 determină o reducere a deficitului bugetar cu 1.653,5 milioane lei, respectiv 0,15% din PIB.

Abrogarea art. 5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 131/2020 privind reglementarea unor măsuri, determină o reducere a necesarului de finanțare în anul 2021 de 23,8 milioane lei.

Proiectul „Ordonanta austeritătii”