Raluca Turcan: Avem aproape 5 milioane de români cu o pensie medie de 1.500 de lei. 9.500 de beneficiari de pensii speciale au în medie 9.600 lei

Raluca Turcan a declarat că România are 4,9 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei.

15 feb. 2021, 23:42
Raluca Turcan: Avem aproape 5 milioane de români cu o pensie medie de 1.500 de lei. 9.500 de beneficiari de pensii speciale au în medie 9.600 lei

Raluca Turcan a declarat că într-un an şi jumătate aproximativ 5 milioane de dosare de pensii ar putea fi puse în format electronic, iar ulterior vor intra la recalculare. Pe de altă parte, 9.500 de oameni au pensii speciale a căror valoare medie e 9.600 de lei.

Raluca Turcan a făcut anunţul: Avem aproape 5 milioane de români cu o pensie medie de 1.500 de lei

„Pentru majorarea pensiilor, în septembrie anul trecut, efortul bugetar a fost de aproximativ 8 miliarde de lei. Întreg efortul de combatere a pandemiei a fost de aproximativ 16 miliarde de lei. În materie de pensii trebuie să te gândești la întregul tablou bugetar, cât de mult pot crește pensiile și să punem degetul și pe pensiile speciale.

Avem 9.500 de beneficiari pensie specială, pensia medie e de 9.600 de lei. În paralel, în sistemul public de pensii publice sunt 4,9 milioane de pensionari, cu o pensie medie de 1.500 de lei. În total, în România există aproximativ 2,7 milioane de pensionari care sunt sub nivelul mediu din România. Toată lumea resimte ca o inechitate ce s-a întâmplat în timp prin legi de pensie specială.

Avem aproximativ 250.000 de pensii de agricultori în format letric. Dacă cineva şi-ar fi dorit să le recalculeze ar fi trebuit să se gândească să le pună în format electronic astfel încât toate datele să fie introduse. 250.000 de dosare vor fi luate unul câte unul. Mi-am propus în fiecare săptămână să fiu la casele de pensii în teritoriu să văd cum decurge acest proces. Mai avem 3,6 milioane de dosare într-un format semi-învechit şi 1,3 milioane de dosare într-un format care ar putea fi preluat mai repede. Acest efort am vrea să îl facem într-un an şi jumătate, încercând ca pe fonduri europene să suplimentăm capacitatea caselor judeţele de pensii.

Într-un an şi jumătate aceste aproximativ 5 milioane de dosare să fie puse în format electronic şi ulterior să intre la recalculare, procedură care durează foarte puţin. S-a mai făcut un asemenea efort între 2005 şi 2008, în trei ani de zile s-au recalculat un milion de pensii, atât”, a spus Raluca Turcan la Realitatea Plus.

Citeşte şi: Raluca Turcan a identificat grave anomalii în sistemul de acordare a sporurilor: „Am identificat sporuri care urmau să fie calculate la un venit din viitor, pentru anul 2022”
 


loading...