Guvernul anunţă amenzi cuprinse între 3.000 şi 10.000 de lei. Cine riscă să plătească sumele colosale

Nerespectarea prevederilor privind desfiinţarea centrelor de plasament de tip vechi sau reorganizarea serviciilor de tip rezidenţial până la 31 decembrie 2020 va fi considerată contravenţie şi se va pedepsi cu amendă între 3.000 şi 10.000 de lei, potrivit unui act normativ adoptat miercuri de Guvern, care modifică Legea 272/2004 referitoare la protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Iulian Tudor
12 iun. 2019, 13:31
Guvernul anunţă amenzi cuprinse între 3.000 şi 10.000 de lei. Cine riscă să plătească sumele colosale

„Principalele schimbări vizează dezinstituţionalizarea copiilor până la sfârşitul anului 2020, aşa cum şi-a asumat Guvernul României, încurajarea plasamentului în familie sau la rude prin acordarea unei indemnizaţii de sprijin şi interzicerea instituţionalizării copiilor în centre de plasament aşa cum le ştim în acest moment existente în ţara noastră. Actul normativ adoptat de Guvern astăzi introduce obligaţia autorităţilor de la nivel local, dar şi a furnizorilor privaţi de servicii sociale de a închide centrele de plasament de tip vechi sau de a reorganiza serviciile de tip rezidenţial până la data de 31 decembrie 2020. După data de 1 ianuarie 2021, copiii vor primi îngrijirea adecvată în case de tip familial, unde vor fi îngrijiţi maxim 12 copii în fiecare casă sau în apartamente de tip familial unde vor fi îngrijiţi maxim 6 copii în fiecare apartament. Nerespectarea aceste prevederi, anume (…) desfiinţarea centrelor de plasament de tip vechi va fi considerată contravenţie şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 3.000 şi 10.000 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul şedinţei Executivului.

El a adăugat că, prin modificările aduse Legii 272/2004, sunt stimulate şi persoanele care doresc să se implice în creşterea şi îngrijirea unui copil separat de familie prin introducerea „unei indemnizaţii de sprijin lunar în cuantum de 400 de lei”.

„Decizia a fost luată după ce s-a constatat în timp că plasamentul în familie sau la o persoană, o rudă, este mai eficient pe termen mediu şi lung pentru copiii separaţi de familie”, a completat Barbu.

Acesta a menţionat că actul normativ are în vedere şi creşterea calităţii vieţii tinerilor care urmează să părăsească sistemul de protecţie specială.

„A fost introdusă obligaţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) să le acorde sprijin tinerilor în căutarea unui loc de muncă şi a unui loc de cazare în ultimele şase luni de şedere în sistem, iar serviciului public de asistenţă specială să păstreze legătura cu ei timp de doi ani pentru a-i consilia, pentru a-i ajuta pe aceşti tineri”, a mai declarat Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că tot în sprijinul tinerilor s-a stabilit „creşterea indemnizaţiei care se acordă la ieşirea din sistem, de la valoarea unui salariu minim brut pe ţară la valoarea a trei salarii minime brute”.

El a menţionat că actul normativ a fost elaborat printr-o largă consultare, atât cu specialişti din mediul privat, cât şi din mediul public, dar şi cu reprezentanţi ai Consiliului Tinerilor Instituţionalizaţi.

„Doamna prim-ministru a luat decizia consultării tinerilor şi copiilor în elaborarea tuturor actelor normative care-i privesc în mod direct. În acest sens, în echipa de consilieri a doamnei prim-ministru se va regăsi în curând şi un reprezentat al tinerilor sau copiilor care s-au implicat în redactarea şi adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti a Copiilor şi Tinerilor din UE privind consultarea copiilor şi tinerilor în procesele de luare a deciziilor la nivel naţional şi european”, a precizat Nelu Barbu.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
De ce se oprește telefonul fără motiv, chiar dacă are baterie. Ce se întâmplă cu dispozitivul tău, de fapt
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Ce joburi a avut George Simion până să devină politician. De ce a fost șomer până la 26 de ani
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Investiție colosală. O nouă fabrică în România creează sute de locuri de muncă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Decizia luată de Victor Ponta după ce a ieșit pe locul 4 la alegerile prezidențiale.
MediaFlux
Criză majoră la vârful PSD: Se cere plecarea lui Ciolacu și a întregii echipe din conducere. Cine i-ar lua locul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica