Guvernul ar putea să rupă acordul cu FMI, din cauza opiniilor divergente legate de deficitul bugetar

Discuţiile dintre guvernul României şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional au intrat într-un impas. Guvernul ar putea rupe acordul cu instituţiile internaţionale, după ce delegaţia FMI şi a Comisiei Europene a impus condiţii extrem de dure privind bugetul pe 2015, potrivit România TV. Mai precis, FMI şi CE au cerut un deficit mai mic cu câteva miliarde de lei faţă de nivelul convenit anterior, mai exact 0,9% din PIB. Astfel, este pusă în pericol majorarea pensiilor şi salariilor, deja anunţată. 

05 dec. 2014, 11:11
Guvernul ar putea să rupă acordul cu FMI, din cauza opiniilor divergente legate de deficitul bugetar

Principala dispută dintre Guvern şi FMI este legată de nivelul deficitului bugetar preconizat pentru 2015. Dacă Fondul a propus un nivel al deficitului de 0,9% din PIB, Guvernul nu acceptă un deficit mai mic de 1,4%. 

Diferenţa de viziune dintre FMI şi CE, pe de-o parte, şi Guvernul român a fost confirmată de către ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, în intervenţii televizate, care a precizat că această solicitare nu va fi acceptată sub nicio formă şi că singurul său mandat este ca deficitul bugetar pentru anul viitor să fie fixat la 1,4%, cu o posibilă majorare pentru co-finanţări la proiectele europene de investiţii.

În cazul în care guvernul român ar accepta deficitul propus de FMI va fi nevoit să reducă o parte din cheltuielile pe care şi le-a propus legate de creşterea nivelului salariilor şi a pensiilor. În plus, FMI are rezerve faţă de oportunitatea şi sustenabilitatea reducerii CAS la angajator cu 5%, deşi această măsură a fost deja adoptată.

Experţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Comisiei Europene se află la Bucureşti strict pentru discuţii privind bugetul pe anul viitor.

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că îi aminteşte premierului că nu a fost în consens cu el privind reducerea CAS şi că l-a „atenţionat” că vor fi probleme în alcătuirea bugetului, adăugând că ştie că acesta ar avea dificultăţi şi nu ar vrea ca rezolvarea să fie o întrerupere a acordului cu FMI.

„Am auzit de la domnul prim-ministru Victor Ponta apelul la consens, spunând că a fost un adevărat consens cu CAS, cu reducerea CAS şi că efectul a fost foarte bun. Îi aduc aminte că nu a fost în consens cu mine. L-am atenţionat că va avea probleme majore în alcătuirea bugetului şi respectarea termenelor şi a Tratatului fiscal şi a angajamentelor pe care România le are de reducere a deficitului până la situaţia în care să nu ne mai creştem datoria publică, pentru că de fapt aici este cheia procesului de reducere continuă a deficitului. Să ajungem să nu mai împrumutăm bani pentru a executa bugetul. Ştiu că în momentul de faţă are dificultăţi, nu ştiu cum le va rezolva. Nu aş vrea însă ca rezolvarea să fie o întrerupere a acordului cu FMI, pentru că România a trecut de mult de faza la care nu era capabilă să ducă până la capăt un acord cu FMI”, a spus Băsescu, în conferinţa de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

El a menţionat că ţara noastră „a trecut demult de această fază” şi a arătat că, dacă nu s-ar continua acordul, ar fi „o mare bilă neagră” şi pentru Fond.