Guvernul britanic îşi va prezenta succint strategia de negociere a Brexitului înaintea începerii tratativelor cu UE

Guvernul britanic va publica o declarație privind strategia sa negociere a Brexitului înaintea inițierii formale a procesului ieșirii din Uniunea Europeană, a declarat miercuri ministrul britanic pentru afaceri europene David Lidington, citat de agenția Reuters.

07 dec. 2016, 13:55
Guvernul britanic îşi va prezenta succint strategia de negociere a Brexitului înaintea începerii tratativelor cu UE

Parlamentari, în special laburiști, și reprezentanți ai mediului de afaceri cer insistent premierului Theresa May să prezinte un plan privind modul în care intenționează să abordeze negocierile cu blocul comunitar înaintea activării articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanșează oficial procesul ieșirii din Uniunea Europeană.

Executivul a refuzat până în prezent prezentarea unui asemenea plan, motivând că dacă ar da curs acestei solicitări își va slăbi poziția la negocierile privind condițiile ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar.

În cele din urmă, executivul condus de Theresa May a acceptat marți să prezinte legislativului un plan privind Brexitul, dar a cerut în schimb parlamentarilor să respecte votul dat de cetățeni la referendumul din 23 iunie și decizia ei de a activa articolul 50 până în luna martie.

Legislativul de la Londra dezbate miercuri o moțiune pe tema susținerii calendarului propus de premierul Theresa May, respectiv inițierea până în martie a negocierilor pentru ieșirea din UE. Ministrul David Lidington a confirmat la începutul dezbaterii că, înaintea activării acestui articol, executivul va publica o declarație cu privire la obiectivele și strategia de negociere.

‘Votul din această seară va fi prima oportunitate pentru membrii acestei Camere de a decide dacă sprijină sau nu calendarul guvernului privind activarea articolului 50 până la sfârșitul lunii martie 2017’, a spus acest responsabil. Dar el a ținut să adauge că, în opinia sa, oricine va vota împotriva acestei moțiuni va încerca de fapt să împiedice ‘în cel mai nedemocratic mod’ aplicarea verdictului referendumului din 23 iunie.