Guvernul britanic promite transparenţă în privinţa studiului de impact al Brexit-ului

Guvernul britanic a promis joi să dea dovadă de transparență, în limita 'posibilului', în legătură cu publicarea unui studiu de impact cu privire la Brexit, cu caracter sensibil, cerută de parlament.

RomaniaTV.net
02 nov. 2017, 15:16
Guvernul britanic promite transparenţă în privinţa studiului de impact al Brexit-ului

Deputații britanici au adoptat miercuri o moțiune, depusă de opoziția laburistă, cerând ca estimarea impactului Brexit-ului asupra a 58 de sectoare să devină publică.

Sectoarele respective — printre care publicitate, agricultură, comerț, turism, industria farmaceutică, aerospațială — reprezintă circa 88% din economia Marii Britanii, transmite AFP.

Din cauza caracterului sensibil al studiului, guvernul a refuzat, până la votul de miercuri, să facă public documentul, cu argumentul că aceasta i-ar putea slăbi poziția în negocierile cu Bruxellesul.

Citeşte şi Ministrul britanic David Davis: Brexit-ul va favoriza blocul comunitar. Viitoarea relaţie, foarte importantă pentru ambele tabere

Cu toate acestea, joi, ministrul pentru Brexit, David Davis, a schimbat tonul, afirmând că a început o discuție cu președintele comisiei parlamentare de resort, Hilary Benn, pentru a se stabili cum poate fi gestionată ‘confidențialitatea documentelor’ ce ar putea fi publicate, notează Agerpres.

„Vom fi pe cât de transparenți posibil”, a dat asigurări Davis, precizând că „aceste documente nu sunt un fel de mare plan” pentru Brexit. „Sunt date privind reglementările și piețele din diferite sectoare, care ne ghidează negocierile”, a indicat el.

La rândul său, un purtător de cuvânt al guvernului a declarat pentru presă: „Nu ar trebui să publicăm ceva care ne-ar putea submina poziția de negociere, dar, pe de altă parte, respectăm faptul că parlamentul are un rol de jucat în această situație și că a existat un vot ieri seară (miercuri, n.red.)”.

În ce-i privește, laburiștii au avertizat împotriva oricărei eventuale „cenzurări” a documentelor de către guvern.

Citeşte şi Autorităţile britanice solicită cetăţenilor UE care nu au mijloace de a se întreţine să părăsească ţara, pentru a nu deveni cerşetori