Guvernul îi cere preşedintelui Iohannis convocarea de urgenţă a CSAT pentru rectificarea bugetară. Cine convoacă CSAT

Guvernul a trimis Preşedinţiei o solicitare pentru convocarea de urgenţă a şedinţei CSAT, pentru aprobarea rectificării bugetare. Guvernul susţine că trebuie analizate şi aprobate rectificările de buget ale instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Şedinţele CSAT pot fi însă convocate şi la iniţiativa a cel puţin o treime din membrii săi. PSD deţine singur mai mult de o treime din membrii CSAT.

RomaniaTV.net
22 aug. 2018, 06:05
Guvernul îi cere preşedintelui Iohannis convocarea de urgenţă a CSAT pentru rectificarea bugetară. Cine convoacă CSAT

„Guvernul României a trimis, seara trecută, președintelui României solicitarea de convocare în regim de urgență a ședinței Consililui Suprem de Apărare a Țării în vederea analizării și avizării propunerilor de rectificare a bugetelor instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, cuprinse în proiectul primei rectificări a bugetului de stat pe anul 2018.

Executivul a făcut acest demers în temeiul art. 6 (alin 2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consililui Suprem de Apărare a Țării.                  

Solicitarea de convocare a CSAT, în regim de urgență, are în vedere necesitatea adoptării primei rectificări bugetare din acest an pentru asigurarea resurselor necesare plății cheltuielilor obligatorii ale bugetului general consolidat, respectiv drepturi de natură salarială, cheltuieli cu asistența socială, echilibrarea bugetelor locale, cheltuilei pentru plata contribuției României la Uniunea Europeană, precum și finanțarea activităților de combatere a pestei porcine africane”, se arată într-un comunicat al guvernului.

Cine convoacă CSAT

Potrivit legii de funcţionare, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării are 12 membri: preşedintele României, prim ministru, ministrul Apărării Naţionale, ministrul de Interne, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justiţiei, ministrul Industriei şi Resurselor, ministrul Finanţelor, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidential pentru securitate naţională.

Tot legea CSAT prevede şi cum se convoacă şedinţele CSAT: o dată pe trimestru, de către preşedintele ţării, dar şi în alte situaţii, la iniţiativa a cel puţin o treime din membri (patru membri).

ART. 6, Legea CSAT

(1) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se convoacă de preşedintele acestuia, trimestrial sau ori de câte ori este necesar.
(2) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării poate fi convocat şi la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul membrilor săi.
(3) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării lucrează în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi şi adoptă hotărâri prin consens.

În actuala componenţă a CSAT, PSD deţine mai mult de o treime din componenţa Consiliului, deci legal ar putea convoca direct şedinţa CSAT, nu prin intermediul preşedintelui Iohannis.

Membri PSD în CSAT

Viorica Dăncilă, prim ministru

Carmen Dan, ministru de Interne

Mihai Fifor, ministrul Apărării

Eugen Teodorovici, ministru de Finanţe

Dănuţ Andruşcă, ministrul Economiei

Pe lângă aceştia, în CSAT mai sunt miniştri ALDE, parteneri de coaliţie guvernamentală cu PSD: Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, şi Tudorel Toader, ministrul Justiţiei (nu este membru ALDE, însă este ministru numit de ALDE).

Administraţia Prezidenţială a anunţat, marţi, că secretariatul CSAT a transmis către Ministerul Finanţelor Publice un document cu privire la rectificarea bugetară care vizează bugetele Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, SRI, SIE, SPP şi STS.