Guvernul Ciolacu a alocat bugete record pentru educație și sănătate: investițiile și creșterea veniturilor, prioritare

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a alocat bugete record pentru educație și sănătate. Deși prioritate au investițiile în cele două domenii cheie, Guvernul PSD a crescut salariile celor din învățământ, cât și ale personalului medical. Investițiile au vizat modernizarea infrastructurii, îmbunătățirea condițiilor de studiu și tratament, dar și creșterea calității serviciilor oferite cetățenilor.
Filip Stan
18 iun. 2024, 18:11
Guvernul Ciolacu a alocat bugete record pentru educație și sănătate: investițiile și creșterea veniturilor, prioritare

Primii pași au fost făcuți încă de la finalul anului trecut, de la construcția bugetului, când educația a primit peste 4% din PIB, un plus cu 55% față de 2023.”Avem cel mai mare buget din istorie la Educație, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult față de 2022”, spunea Marcel Ciolacu, la finalul anului trecut.

Și la Sănătate bugetul a crescut considerabil față de anul trecut. „La Sănătate vom avea un plus de 44%, adică mai mult cu 5,8 miliarde de lei, față de execuția din 2023. Nu vreau să mai întâlnim situații în care spitalele să rămână fără finanțare și bolnavii să nu aibă acces la tratament”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Creșterea salariilor, în tandem cu investițiile

Un obiectiv major al Guvernului Ciolacu a fost modernizarea infrastructurii școlare. S-au alocat fonduri pentru renovarea și dotarea școlilor și liceelor din întreaga țară. Programele de reabilitare au inclus renovarea clădirilor școlare pentru a asigura condiții optime de învățare, instalarea de laboratoare moderne de științe, informatică și tehnologii sau dotarea sălilor de clasă cu echipamente IT de ultimă generație.

Însă, bani mai mulți au fost alocați și pentru plata salariilor. Potrivit fișei de buget pentru 2024, cheltuielile de personal sunt de peste 32 de miliarde de lei, o creștere cu aproximativ 23% față de anul trecut. Această majorare vine ca urmare a celor două creșteri salariale pentru personalul din învățământ. Anul acesta, Guvernul Ciolacu a acordat majorări salariale pentru angajații din învățământ de aproximativ 20%, la care se adaugă majorările din vara anului trecut, ceea ce înseamnă o creștere a veniturilor de aproximativ 50% pentru cadrele didactice, în ultimele 12 luni.

Spre exemplu, un profesor cu studii superioare și cu vechime de 15-20 de ani are, din luna iunie, un salariu de peste 8.200 de lei, la care se adaugă și sporul de suprasolicitare neuropsihică și indemnizația de dirigenție, ajungând la un venit lunar de peste 9.500 lei. Un profesor debutant are, din iunie, un salariu de aproximativ 6.500 de lei, o majorare consistentă față de salariul de 5.400 de lei de la finalul anului trecut.

Pentru a sprijini elevii și studenții din medii defavorizate, Guvernul Ciolacu a crescut bugetul pentru burse și a implementat programe de suport educațional. Aceste măsuri au avut drept scop reducerea abandonului școlar și promovarea egalității de șanse în educație.

Majorări salariale și la sănătate

Sectorul sănătății a beneficiat, de asemenea, de alocări financiare semnificative din partea Guvernului Ciolacu. Aceste investiții sunt menite să îmbunătățească serviciile medicale și să asigure accesul tuturor cetățenilor la tratamente de calitate. O parte semnificativă a fondurilor a fost destinată modernizării spitalelor. Proiectele au inclus renovarea și extinderea unităților medicale, achiziționarea de echipamente medicale moderne sau construirea de noi secții și spitale în zone deficitare.

În luna martie, Guvernul Ciolacu a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede majorări salariale pentru angajații din sănătate de până la 40%. „Pentru asistenţii medicali, cumulativ cu cei 5% acordaţi la începutul anului, majorarea e de 35%, o majorare consistentă. Personalul TESA primeşte 20%, personalul auxiliar – 25% şi ceva mai puţin la medici care au avut salariile mărite încă din 2018 foarte mult şi acum, în afară de cei 5% acordaţi la începutul anului, mărirea e de 8%”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la un post de televiziune.

Ultima și cea mai mare majorare a veniturilor angajaților din sănătate a fost în luna iunie, de 25%. Este cea de-a treia majorare după cea din ianuarie, respectiv martie. Astfel, un asistent medical va câștiga în medie cu 2.000 de lei brut în plus, în timp ce un medic rezident va câștiga cu aproximativ 1.700 de lei mai mult. Pentru că sporurile diferă de un la un spital la altul, angajații pot avea venituri mai mari și cu 80%, în funcție de nivelul sporurilor de care beneficiază.

Sănătatea și educația, cele mai mari alocări și în PNRR

Din cele aproape 30 de miliarde de euro alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, 3.6 miliarde de euro sunt alocate pentru Educație, iar 2,4 miliarde de euro pentru Sănătate.

Prin PNRR urmează să fie construite 140 de creșe, 75.000 de săli de clasă dotate, dar si peste 1.000 de laboratoare smart. De asemenea, vor fi făcute zeci de mii de noi locuri de cazare în campusuri universitare, iar până în 2026 vor fi înființate 10 centre de învățământ dual.

Investiții importante vor fi făcute și în sănătate. În afară de cele 20 de unități spitalicești, potrivit PNRR până în 2024 vom avea și peste 20 de secții de terapie intensivă pentru nou născuți, inclusiv cu ambulanță pentru transport nou-născuți, 3.000 de cabinete, în special în zona rurală, urmează să fie renovate și dotate, iar 30 de ambulatorii urmează să fie reabilitate, extinse și dotate la standarde UE.

DailyBusiness
Românii riscă amenzi. Costurile asigurărilor locuințelor împotriva calamităților sunt acum publice!
Spynews
Prietenii fiicei lui Ioan Crișan ar fi fabricat și amplasat bomba care l-a ucis pe omul de afaceri din Arad. Noi informații în cazul morții milionarului
Bzi.ro
Unde vor pleca Monica Bîrlădeanu şi Valeriu Gheorghiţă în luna de miere: Actrița a divulgat ce vacanţă de lux au plănuit cei doi
Fanatik.ro
Patru zodii cu noroc ceresc până pe 15 noiembrie. Balanțele au șansa vieții
Capital.ro
Se renunță la schimbarea orei? Decizie la nivel european. Rămânem la ora de iarnă sau de vară?
Playtech.ro
Când se dă drumul la căldură în blocurile din Capitală. Oficialii au anunțat că...
DailyBusiness
Decizie oficială! Ce impozit vor plăti românii în 2025
Adevarul
„E de la țară”. Starleta TV Alina Ceușan, criticată dur pentru o fotografie controversată făcută la teatru
wowbiz.ro
Fiica afaceristului Ioan Crișan, ucis în atentatul cu bombă din Arad, printre suspecții principali
Spynews
„Mie dacă nu îmi deschidea proces, nu știa nimeni”. Pepe îi dă replica Ralucăi Pastramă cu privire la filmulețele indecente. Ibrahim neagă că i le-ar fi trimis artistului
Spynews
Ce afaceri are Nicolai Tand de la Asia Express. Care este proiectul de suflet al celebrului bucătar
Evz.ro
Se termină un mare chin pentru șoferi. Proiectul a fost aprobat
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
kanald.ro
BREAKING NEWS Atac terorist la Ankara. Mai mulți morți și răniți după explozii și focuri de armă la o fabrică de avioane și drone
Cancan.ro
Câte mii de euro ar fi plătit Laura Crișan pentru uciderea tatălui său! Așa ar fi prins-o poliția... Ce a spus iubitul ei, care a mers cu ea în vacanțe de lux
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Se schimbă harta României? Maghiarii nu ne vor permite: Va trebui să oprim
StirileBZI
Bursele școlare intră în cont după 20 noiembrie! Cine va primi până la 3.000 lei lunar
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
stirilekanald.ro
Adevărul despre asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan! Breaking news
substantial.ro
Mesaj RO-Alert pentru locuitorii din Tulcea: Posibilitate de cădere a unor obiecte în apropierea graniței cu Ucraina
MediaFlux
Dosarele de pensii BLOCATE. Cine sunt pensionarii care riscă să rămână FĂRĂ BANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Războiul din Ucraina mai absoarbe niște bani. Marii perdanți sunt studenții beneficiari de Erasmus+ și Orizont Europa