Guvernul Ciolacu are deja gata măsurile care protejează consumatorii împotriva scumpirilor mascate

Premierul Marcel Ciolacu a adus această practică în atenția publicului, denumind-o "o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor".
Filip Stan
15 mai 2024, 19:05
Guvernul Ciolacu are deja gata măsurile care protejează consumatorii împotriva scumpirilor mascate

Guvernul Ciolacu a finalizat ordinal privind primele măsuri împotriva unei practici înșelătoare tot mai des întâlnite în retail: shrinkflation. Comercianții vor fi obligați să informeze cumpărătorii dacă gramajul produsului a fost schimbat sau nu, astfel încât românii să nu mai achiziționeze produse la același preț, dar cu un gramaj mai mic.

Premierul Marcel Ciolacu a adus această practică în atenția publicului, denumind-o „o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor”. El a descris shrinkflatia ca fiind o scumpire „camuflată” și nejustificată economic, sub un ambalaj similar. Astfel, după anunțul făcut de premierul Ciolacu săptămâna trecută, apar și primele decizii.

Marcel Ciolacu, enervat de produsele vandute la acelaşi preţ, deşi scade cantitatea: „Din punctul meu de vedere, nu au niciun fundament economic”
Conform unei noi propuneri legislative, comercianții care vând produse preambalate cu cantitatea modificată vor fi obligați să pună un afiș prin care să informeze cumpărătorii despre acest lucru, chiar dacă prețul rămâne același. Afișul trebuie să fie vizibil, lizibil și de aceeași dimensiune cu restul informațiilor de pe ambalaj, pe toată durata perioadei de vânzare a produselor.

Producătorii au început să scoată pe piață produse cu un alt gramaj, mai mic sau mai mare, decât cel prevăzut în actele normative privind plafonarea adaosului comercial. Această practică de shrinkflation a apărut în România cu precădere după ce Guvernul a limitat, la propunerea PSD, adaosul comercial la alimentele de bază ți a evita creșteri de prețuri nejustificate. Măsură s-a constatat a fi foarte eficientă având în vedere că prețurile la unele alimente de bază s-au ieftinit și cu 30%.

„Cer tuturor autorităților de control din România să intervină urgent. Iar în paralel, să pregătim o reglementare, pe modelul francez: producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul produsului a rămas neschimbat. Și, evident, sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații”, a spus Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Motorina, din nou mai ieftină decât benzina. Ce preț au carburanții miercuri, 15 mai 2024

Astfel, producătorii au redus subtil gramajul produselor, fără să ajusteze prețurile și, în multe cazuri, ambalajul rămâne neschimbat pentru a evita suspiciuni. Astfel, produsul rămâne la același preț, dar cu o cantitate mai mică, ceea ce afectează direct consumatorii. În cazul produselor din lista cu adaos comercial plafonat, practic produsele sunt scoase de sub reglementările introduse de Executiv.

Limitarea adaosului comercial a dus la unele fluctuații sezoniere ale prețurilor la alimente, dată fiind plafonarea marjei adăugată de comercianți la prețurile stabilite de producători în condiții concurențiale. Insă această măsură a redus speculațiile de pe piață și a contribuit la stabilizarea prețurilor la produsele alimentare. Această politică economică a avut un impact pozitiv asupra temperării inflației generale.

Această practică nu numai că subminează încrederea consumatorilor, dar poate și să le afecteze bugetul. Este important ca autoritățile să continue să monitorizeze aceste practici și să impună reguli clare pentru a proteja interesele consumatorilor și a menține transparența în piață.

Social-democrații consideră că, în contextul incertitudinilor economice și geopolitice externe, este crucial să existe un mecanism de protecție socială care să asigure stabilitatea prețurilor la produsele de strictă necesitate pentru un trai decent.

România preia modelul francez

Aceste reglementări de combatere a shrinkflatiei există și în Franța. Începând din iulie, comercianții francezi vor trebui să afișeze timp de două luni informații referitoare la diminuarea cantității produselor alimentare și a altor bunuri de consum obișnuite, cum ar fi detergentul, care conduce la o creștere a prețului unitar, au anunțat autoritățile franceze.  Retailerii din Franța vor fi obligați să informeze cumpărătorii atunci când dimensiunea produselor este redusă fără o scădere corespunzătoare a prețurilor, în lupta împotriva shrinkflației.

Spynews
Cine este Thomas Matthew Crooks, lunetistul care a încercat să-l omoare pe Donald Trump
Bzi.ro
Oana Roman, la plajă, într-o rochie scurtă! Cum a putut să se afișeze la 48 de ani!
Fanatik.ro
Orașul devenit stațiune turistică aflat la doar o oră și jumătate de mers de București. Puțini au auzit de el
Capital.ro
Mașini INTERZISE în România. Ordinul intră în vigoare de mâine 15 IULIE, ora 11
Playtech.ro
Fiica lui Cristi Boureanu, apariție de INFARCT! Ioana e piesă la 23 de ani, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Adevarul
Condiții draconice la nunta lui Ianis Hagi. Ce nu au voie să facă invitații
Spynews
Rapperul Wiz Khalifa a fost săltat de poliție de pe scena Beach, Please! Artistul s-a drogat în văzul tuturor la festivalul din Costinești
Spynews
Nunta anului la Palatul Știrbey! Elena, soția lui Ianis Hagi, dezvăluiri de suflet! Ce relație este între ea și Kira
Evz.ro
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face femeia care i-a băgat în depresie pe Marius Niculae și Adrian Mititelu jr.
wowbiz.ro
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”
Cancan.ro
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi cu Elena Tănase! Mirii au ieșit în stradă și au făcut o horă machedonească
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Nuntă mare în familia lui Adrian Minune! Fiica artistului se căsătorește. Iată cum arată Adriana în ziua cea mare și câți invitați vor fi prezenți la eveniment
Capital.ro
Se suspendă TALONUL AUTO. Este ilegal pentru șoferii din ROMÂNIA
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Primele imagini cu atacatorul lui Donald Trump. A fost filmat pe acoperișul unei clădiri, după intervenția Serviciilor Secrete
stirilekanald.ro
Momentul când atacatorul lui Trump e ÎMPUȘCAT în cap de un lunetist
substantial.ro
Parisul se pregătește pentru cea de-a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară
MediaFlux
CINE l-a ÎMPUȘCAT pe TRUMP! Atacatorul a fost IDENTIFICAT de FBI