Motorina, din nou mai ieftină decât benzina. Ce preț au carburanții miercuri, 15 mai 2024

Motorina se ieftinește în București, în timp ce benzina rămâne la același preț. Practic, motorina a ajuns să fie din nou mai ieftină decât benzina.

15 mai 2024, 11:21
Motorina, din nou mai ieftină decât benzina. Ce preț au carburanții miercuri, 15 mai 2024

Miercuri, cea mai ieftină benzină standard este de 7,19 lei litrul, exact același preț ca marți, și se găsește la o stație Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre nr. 2A, sector 5.

În rest, la alte stații din Capitală, benzina standard se găsește la prețuri între 7,20 şi 7,35 lei, în scădere faţă de zilele trecute.

Benzina premium costă între 7,72 lei la 8,02 lei, în scădere uşoară faţă de ziua precedentă.

Prețul cel mai mic pentru motorina standard e sub cel al benzinei, adică 7,17, comparativ cu 7,19, cât era marți. Se găsește la o staţie Socar din Bucureşti, str. Vasile Lascăr nr. 141A.

Citește și Salariul mediu din România a depășit 1.000 de euro. Ministrul Investițiilor: „Avem nevoie de forţă de muncă bine calificată şi bine plătită!”

Prețul maxim în București e de 7,30 pe litru, la fel ca ieri. Prețul pentru motorină premium este între 7,56 lei litrul şi 7,83, de asemenea în scădere.

În 2023, prețul pentru un litru de benzină standard depășise 8 lei, iar motorina standard depășise 9 lei pe litru.

De unde creșterea și scăderea prețurilor pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție asemănătoare cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare. Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platt.

Citește și Filmul crimei de lângă Parcul Crângași. Bărbatul ucis de doi tineri de 16 și 20 de ani ar fi încercat să apere o fată