Guvernul Cioloş ar putea da ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru a modifica Legea vânătorii

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, marți, după discuțiile purtate cu reprezentanții crescătorilor de animale, că nemulțumirile acestora legate de Legea 149/2015 care modifică Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic 407/2006 vor fi transmise premierului Dacian Cioloș, astfel încât acestea să fie rezolvate printr-o ordonanță de urgență.

15 dec. 2015, 13:42
Guvernul Cioloş ar putea da ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru a modifica Legea vânătorii

Călin Popescu-Tăriceanu a explicat că această ordonanță de urgență trebuie să fie promovată de către Ministerul Mediului, împreună cu Ministerul Agriculturii.

„Există o serie de restricții legate de dreptul de proprietate pe care îl revendică (reprezentanții crescătorilor de animale — n.r.), de perioada de stabulație, precum și de folosirea limitativă a numărului de câini de însoțire a turmelor. Aceste revendicări (…) mi se par corecte, dar ele trebuie transpuse în legislație. Având în vedere că Parlamentul se apropie de vacanță, este foarte greu să ne angajăm în fața reprezentanților oierilor cu o rezolvare pozitivă în sensul așteptărilor pe care le au până la sfârșitul sesiunii. De aceea, le-am propus să vorbesc cu premierul Cioloș, să îi transmit aceste revendicări, cu rugămintea ca ele să fie preluate și rezolvate printr-o OUG care trebuie să fie promovată de Ministerul Mediului, împreună cu Ministerul Agriculturii. Aceasta este soluția pe care am găsit-o”, a declarat Tăriceanu, potrivit Agerpres.

El a adăugat că reprezentanții crescătorilor de animale, însoțiți de fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, vor purta o discuție cu membrii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.

„Urmează ca dl. Daniel Constantin, deputat și fost ministru al Agriculturii, să meargă cu reprezentanții crescătorilor de animale la Comisia pentru agricultură (din Camera Deputaților — n.r.), unde, în mod normal, ar trebui să găsim și reprezentanții Guvernului, pentru a le transmite deja aceste lucruri în mod concret. Sperăm într-o rezolvare favorabilă cât mai rapidă„, a spus președintele Senatului.

După discuțiile purtate cu președintele Senatului, unul dintre reprezentanții crescătorilor de oi a comparat perioada în care este interzis pășunatul cu „arestul la domiciliu”.

Suntem foarte deciși în ideea ca din Legea vânătorii și a fondului cinegetic să fie suspendate acele prevederi care ne îngrădesc dreptul la proprietate, ne limitează numărul de câini, iar faptul că încearcă să ne aresteze la domiciliu (oile — n.r.), începând din 4 decembrie până în 24 aprilie, ni se pare că este o aberație și un abuz din partea parlamentarilor care s-au ocupat de această lege. (…) Numai oile care fată stau în stabulație, celelalte stau în câmp. Noi avem oaie țurcană, nu avem oaie de rasă. Țurcana este baza în România și oaia noastră trebuie să stea afară. Oile noastre, în transhumanță, au fătat în pădure. (…) Asta e oaia sănătoasă, nu aia pe care o bagi în mizerie și în microbi”, a arătat oierul, adăugând referitor la câinii de stână că aceștia „nu se distanțează de turma pe care o păzesc și nu se duc după vânat„.

Poveste legii care a scos mii de ciobani şi agricultori în stradă

– Pe 18 ianuarie 2013, proiectul legii a fost prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, care a trimis-o la Senat in aceeasi zi. Senatul o respinge pe 3 septembrie 2013.

– Intra in patru comisii parlamentare si isi primeste rapoartele pana pe 14 octombrie 2013, asa ca pe 21 octombrie 2013 ajunge in plenul Camerei. Apoi, timp de un an si patru luni intra intr-un ping-pong, fiind retrimisa inapoi de plen de trei ori.

– In plus, a ajuns o data pe ordinea de zi si s-a intors la comisii fara sa fie dezbatuta. In total, a fost trimisa pentru raport sau pentru rapoarte suplimentare la comisii de 14 ori.  

– Pe 25 februarie 2015, este votata cu o majoritate zdrobitoare – 303 pentru, 11 contra si 16 abtineri – asa ca pe 7 martie este trimisa la promulgare.

– Klaus Iohannis a studiat legea cinci saptamani si a retrimis-o Parlamentului pentru reexaminare in aprilie 2015

– Surpriza a venit de la Senat, care la doi ani dupa ce a respins-o, aproba legea pe 21 aprilie anul acesta.

– Dupa ce comisiile mai realizeaza un raport si apoi inca unul, de inlocuire, legea este adoptata (ca urmare a cererii de examinare) de Camera Deputatilor pe 27 mai.  

– Presedintele nu o mai poate refuza la promulgare, asa ca o promulga pe 15 iunie anul acesta si a doua zi devine Legea 149/2015.

Câteva mii de ciobani s-au adunat, marți, în Parcul Izvor pentru a protesta împotriva legii care reduce numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii și interzice înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic.

Asociația crescătorilor și exportatorilor de bovine, ovine, porcine din România (ACEBOP) sprijină inițiativa oierilor privind organizarea și participă la acest protest, anunța luni organizația printr-un comunicat de presă.

Intrarea în vigoare a Legii 149/2015 care modifică Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic 407/2006 prejudiciază în mod abuziv crescătorii de rumegătoare din România, dreptul la asociere al vânătorilor și îngrădește dreptul la proprietate, potrivit comunicatului asociației, ACEBOP solicitând abrogarea Legii 149/2015.