Mii de ciobani au PROTESTAT la Parlament: Oamenii au sărit gardul. Amendă de 20.000 de lei pentru organizator VIDEO

Publicat: Marţi, 15 Decembrie 2015 10:13 // Actualizat: Marţi, 15 Decembrie 2015 22:03 // Sursa: romaniatv.net

Mii de ciobani, din toată ţara, protestează, marţi, la Palatul Parlamentului, împotriva modificărilor la Legea vânătorii, intrate recent în vigoare. Ciobanii au blocat bulevardul din faţa Parlamentului, în timp ce alţii au sărit gardul şi au intrat în curtea instituţiei. O delegaţie a protestatarilor discută cu preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu. Zeci de jandarmi au fost mobilizaţi în zonă.

UPDATE: Jandarmeria a aplicat o amendă de 20.000 de lei organizatorului protestelor de la Palatul Parlamentului, la care au luat parte peste 3.000 de crescători de oi, precum şi alte şase amenzi de câte 500 de lei pentru participanţi, pentru ”instigarea şi recurgerea la acţiuni violente”.

Mii de ciobanii s-au strâns, marţi, în Parcul Izvor, în faţa Palatului Parlamentului. După un protest paşnic, oierii au pornit pe carosabil în jurul Parlamentului. Unii au sărit gardurile Parlamentului, intrând în curtea instituţiei, unde au blocat intrările şi ieşirile, potrivit România TV. La Palatul Parlamentului s-au luat măsuri sporite de securitate, jandarmii fiind pregătiţi să intervină cu gaze lacrimogene.

O delegaţie a protestatarilor a intrat în Parlament, la negocieri. Ciobanii au fost primiţi de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu. Oficialul a declarat, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii protestatarilor, că va transmite premierului Cioloş revendicările acestora. 

"E foarte greu să ne angajăm în fața reprezentaților oierilor cu o rezolvare pozitivă, în sensul așteptărilor pe care le au. Le-am propus să vorbesc cu premierul, să îi transmit revendicările, cu rugămintea să fie preluate și rezolvate printr-o ordonanță de urgență care trebuie să fie promovată de Ministerul Mediului și Agriculturii", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

La discuţii a fost prezent şi fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.

Senatoarea Cristiana Anghel a mers printre protestatari ca să îi înfrunte, însă a reuşit să îi înfurie şi mai tare, după ce l-a numit "prost" pe unul dintre ciobani.

Ciobanii au ameninţat că vor bloca străzile din România şi vor protesta cu furci şi topoare, dacă politicienii nu le vor rezolva cerinţele. "Dacă nu se va rezolva, vom bloca străzile în Romania. Vom veni cu furci şi topoare, pentru că aşa au făcut strămoşii noştri şi au rezolvat problemele", a spus unul dintre protestatari.

"Nu ne ia nimeni în seamă, am ajuns la capătul puterilor. Că vină ministrul Agriculturii, să vină cei de la APIA, care ne-au trădat. Agricultura este un dezastru. Ne fură hoţii. Niciunul nu e bun, toţi sunt tâlhari", au spus ciobanii.

"Cine a mai văzut ca la 1.000 de oi să ții un singur câine? Vin ei să ne păzească oile? Politicienii vor să ne țină departe, să nu ne asculte nimeni, de aceea cu toții, am trecut mai departe, am rupt cordonului de jandarmi. O să facem o delegație cu care să mergem la comisia de agricultutră din Parlament ca să discutăm revendicarile. Nu vom încerca să intrăm cu forța în Parlament, suntem oameni civilizați. Problema este că acest Parlament trebuie să coboare cu picioarele pe pământ și să vadă care este rolul nostru în agricultura românească", a spus un protestatar.

Ciobanii sunt nemulţumiţi de noile reglementări intrate în vigoare în Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, care interzic înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic şi limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deţine.

De asemenea a fost introdusă interdicţia potrivit căreia "pe terenul proprietate, crescătorul de animale nu mai poate păşuna': "În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: ... c) păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie", prevede legea. Ciobanii cer abrogarea noilor norme.

Potrivit modificărilor legislative, promulgate recent de preşedintele Klaus Iohannis, ciobanii vor putea deţine la şes un singur câine de pază la stângă, cei de la deal vor avea doi câini, iar cei de la munte trei câini. Legea vine acum şi cu amenzi, de până la 1.500 de lei.

Citeşte şi

Protestul a fost organizat de mai multe asociaţii de crescători de animale din România, în special de către Agrostar şi Asociaţia crescătorilor şi exportatorilor de bovine, ovine, porcine din România. Organizatorii acţiunii susţin că la manifestaţie ar fi urmat să participe 3.000 de persoane.

loading...
12 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
02 feb 12:55
Răspunde | Votează email 1 email
Scott D S
Asta inseamna Militarirarea zonelor unde vetuiesc Tarani,,Jandarmi sunt Militari cu statut special Militar si nu te poti apara in Instante civile in cazuri cand acesti Militari Jandarmi asupresc Tarani,,,Se mai stie ca fostele Unitati Militare de Securitate s-au convertit in militar jandarmi,,asa ca nu e mirare deude aceasta ura impotriva Taranilor si mai cu seama ca din trecuturi Jandarmi au impuscat Tarani si au in istorie langa Iasi de Maracre de sute de oameni de catre Trupe Militare de Jandarmi,,este un pericol ca civil sa fi controlat de structure Militare de Jandarmi,,Eu nu inteleg de ce mai este Politie daca pe noi Tarani ne amendeaza cu amenzi Militare Jandarmi,,doua zeci de mii de lei sunt bani si ca sa contestez trebuie apelat la Tribunale Militare etccare cadre sunt tot Militari ca Procurori si Judecatori si ma indoliaza aceasta practica de amenzi Militare inspre Cibani(crescatori de ovine) si a Taranilor de la Satele din Romania,, e tragic si indoliabila situatia cu asemenea practice ce ne face se ne temem pentru a ni se lua cu forta armelor Traditiile,Folclorul,Obiceiiurile,,
Iubiti Jurnalisti,iubiti cititori, Fermieri " Crascatori de Ovine (oii) numiti de oraseni Ciobani,acesti oameni cu o Traditie/Obiceiuri/Folclor de o mare Valoare a Romaniei au dreptate de 100/100,,( vedeti ca se pune marea baza pe atragerea Turismului Rusesc in Romania si se distruge sistematic Turizmul Traditional/Obiceiuri /Flolclor,,Nui mirare ca pe muntele Jigoru care munte la incorporat Parcul Natural Gradistea de Munte - pe acest Munte au avut Rusi un Aeroport Militar de o mare proportie din istorie,asa ca netezirea cailor turistice Rusesti e bine fixata de Conducerile de carme dupa Ceausescu,,,Ciobani cer ridicarea Embargoului impus impotriva Oeritului,,E de remarcat ca acestia au adus aceasta traditie din Mosi Stramosi,traditiile Oieritului din Romania au pastrat Folclorul Popular autentic zonelor,,, Este trist ca se incearca sistemati de vechile guverne sa se distruga
02 feb 12:18
Răspunde | Votează email 1 email
Ciobanu Bebu
Ma chinui de o saptamana sa scru si eu pasu da nu ma acepta system acetei publicati,,pacat ca suntem alesi ca pe oii,,
16 dec 13:22
Răspunde | Votează email 1 email
Ioana Cicoara
Copreședinții ALDE Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin au fost singurii politicienii care le-au acordat atenție oierilor. De ce oare toti ciobanii voiau să vorbească doar cu Călin Popescu Tariceanu? Pentru ca ALDE a dovedit ca este un partid in care oamenii au incredere. Acesta este raspunsul!
16 dec 12:19
Răspunde | Votează email 1 email
Ion Ion
Legea e lege! bine ca in orase nu limiteaza numarul de animale de companie, adica sunt orasenii pot tine peste 10 caini! rusine , rusine! suntem mai rau ca niciodata!
16 dec 10:48
...що можуть охороняти стада. Про це повідомляє видання Romania TV. Після мирного протесту частина протестувальників пішла на штурм парламенту....
16 dec 02:24
...metamorfozat în islaz. Gigi Becali le ţine partea ciobanilor şi s-a fatis rasculat în privinţa legii. Citeşte şi Mii de ciobani PROTESTEAZĂ la Palatul Parlamentului: Oamenii au sărit gardul. Măsuri sporite de securitate „Oameni nebuni....
16 dec 01:29
Răspunde | Votează email -3 email
pacalici
Cei care au sarit gardul au fost securisti deghizati in oieri . Din nou un miting pasnic al ciobanilor a fost deturnat de securistii care s-au infiltrat printre ei . Exact ca si cu fraierii manipulati de securisti cu ocazia tragediei Colectiv .
15 dec 15:52
...la câinii de stână că aceștia “nu se distanțează de turma pe care o păzesc și nu se duc după vânat“. Câteva mii de ciobani s-au adunat, marți, în Parcul Izvor pentru a protesta împotriva legii care reduce numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi...
15 dec 14:35
...pe ordinea de zi. O delegaţie a protestatarilor a intrat în Parlament, la negocieri, scrie RomâniaTV, ciobanii fiind primiţi de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Oamenii au ameninţat că vor bloca străzile din România şi că vor...
15 dec 12:29
...Agricultura este un dezastru. Ne fură hoţii. Niciunul nu e bun, toţi sunt tâlhari”, au spus ciobanii, relateaza romaniatv.net Ciobanii sunt nemulţumiţi de noile reglementări intrate în vigoare în Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, care interzic înfiinţarea, întreţinerea sau...
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8641
RON
23 Sep
noapte 15 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H