Guvernul Cîțu a depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis: „La treabă!”

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului a avut loc miercuri seara la Palatul Cotroceni.

23 dec. 2020, 20:01
Guvernul Cîțu a depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis: „La treabă!”

După ce membrii din Guvernul Cîțu au depus jurmământul, președintele Klaus Iohannis a enumerat obiectivele din programul de guvernare, a dat asigurări românilor că acestea vor fi îndeplinite și le-a transmis miniștrilor să treacă la treabă.

Klaus Iohannis, după depunerea jurământului: La treabă!

„Domnule Prim-ministru, onorați membri ai Guvernului, vă felicit și vă doresc mult succes și multă energie și ambiție pentru realizarea tuturor obiectivelor și proiectelor pe care vi le-ați propus prin programul de guvernare.

Oamenilor, cetățenilor români, li s-a promis restructurarea statului, reforme importante în domenii cum ar fi sănătatea, educația, reforme importante în marile sisteme publice, reducerea birocrației, dar și obiective pe termen mai scurt – combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei românești, creșterea economică folosind înțelept fondurile europene, respectul pentru contribuabili. Și toate aceste lucruri vor fi livrate. Trebuie să fie livrate.

Noul Parlament, noul Guvern, împreună cu mine, împreună cu toate autoritățile statului, vom face ce am promis. Vom face reformele, vom repune economia pe picioare, vom face schimbări semnificative, toate în beneficiul cetățeanului.

Au trecut aproape doi ani în care am avut campanii electorale, alegeri. Acum acest ciclu s-a închis. S-a închis ciclul în care noi, cei de aici, ne-am angajat și am promis.Acum, la sfârșitul acestui ciclu, vă spun sincer: la treabă!”, a declarat Klaus Iohannis după jurământul de învestire.

Guvernul Cîțu a primit miercuri votul de încredere în Parlament și a fost învestit. În favoarea noului cabinet au votat 260 parlamentari. Au fost 186 voturi împotrivă.

Miniștrii care vor face parte din Guvernul Cîţu au fost audiați în comisiile de specialitate din Parlament. Toţi cei 18 miniştri din Guvernul Cîţu au fost avizaţi favorabil.

Premierul desemnat Florin Cîţu a declarat miercuri, în plenul Camerelor reunite, că în acest moment cel mai important lucru e sănătatea românilor şi a dat asigurări că personal va monitoriza obiectivele propuse şi că Executivul nu va propune niciodată obiective care nu pot fi atinse. El i-a asigurat şi pe pensionari şi pe cei care au nevoie de ajutor că ”nu vor fi lăsaţi în urmă”.

”De astăzi România va avea premier şi guvern cu puteri depline. Vă asigur de la început pe toţi că nu am să înşel încrederea dumneavoastră. Eu şi tot Guvernul Cîțu ne vom face datoria faţă de toţi cetăţenii României, indiferent dacă ne-au votat sau nu. Obiectivul este să trecem cât mai repede peste criza sanitară şi economică. Noul plan de investiţii va fi un motor al creşterii economice. Susţinerea procesului e dublată de un amplu proces de reformă structurală.

Citiți și Tensiuni în interiorul alianței de guvernare! Cioloș, nemulțumit de Sorin Cîmpeanu, propunerea pentru Educație: „E departe de ce ar trebui să fie”

În realizarea acestor două obiective vor conta două lucruri – timpul şi eficienţa. Când vorbesc de timp mă refer că toate obiectivele echipei mele vor avea termene clare. Cred cu tărie că în acest moment cel mai important lucru e sănătatea românilor. Vă anunţ că personal voi monitoriza obiectivele pe care ni le propunem. Va fi un Guvern de profesionişti. Nu vom propune niciodată obiective care nu pot fi atinse. Adio proiecte propuse care nu au finanţare şi sunt prezentate doar ca declaraţii politice. Mai multă muncă şi mai puţine declaraţii”,a declarat Cîţu.

Ședința din Parlament nu a fost scutită de incidente. Atunci când a urcat la tribună pentru prezentarea programului de Guvernare şi lista miniştrilor, Florin Cîţu a fost primit şi cu aplauze, dar şi cu huiduieli, de către seantori şi deputaţi.

„Suntem în Parlamentul României și vă solicit să vă comportați așa cum așteaptă fiecare român de la noi – să fim civilizați, să respectăm șapte ani de acasă și bunul simț. Cei care huiduie să se ducă pe stadion dacă vor să huiduie, dacă nu vom aplica regulamentul ședințelor comune”, le-a spus președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, parlamentarilor prezenţi.