Guvernul Cîţu, în pragul unei crize majore. USR-PLUS boicotează şedinţa în cadrul căreia premierul vrea să adopte programul Anghel Saligny

USR-PLUS a decis să boicoteze ședința de guvern programată pentru miercuri, de la ora 19.00, în care Florin Cîțu dorea adoptarea programului „Anghel Saligny”. Decizia vine după disputele cu premierul, care nu vrea să renunțe la proiectul prin care primarii vor primi 10 miliarde de euro pentru proiecte locale.

01 sept. 2021, 18:04
Guvernul Cîţu, în pragul unei crize majore. USR-PLUS boicotează şedinţa în cadrul căreia premierul vrea să adopte programul Anghel Saligny

Dan Barna și Dacian Cioloș au anunțat că vor convoca o ședință a coaliției pentru joi dimineaţa, la ora 10.00, în care vor decide cum vor proceda în continuare. Întrebați ce se va întâmpla dacă premierul Cîțu va ține ședința de guvern fără miniștrii USR PLUS, Dacian Cioloș a afirmat: „Vom avea o ședință a Biroului Național în care vom decide ce facem. Nu batem în retragere, o decizie (privind eventuala ieșire de la guvernare – n.red.) nu o iau doi oameni„.

Întrebat ce se va întâmpla dacă PNDL 3 va fi aprobat în şedinţa de Guvern în absenţa miniştrilor USR PLUS, copreşedintele Dacian Cioloş a afirmat: ”Dacă premierul decide să ţină şedinţa de guvern fără miniştrii USR PLUS, atunci ţine o şedinţă formată din 2 partide. Eu nu cred că poate să o facă”.

Şedinţa de guvern care ar fi trebuit să aibă loc în prima parte a zilei a fost suspendată pentru ora 19.00. Premierul Florin Cîţu ar fi dorit să introducă pe ordinea de zi suplimentară Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, care însă nu are toate avizele necesare, conform unor surse.

Citeşte şi Premierul Florin Cîţu nu renunţă la programul Anghel Saligny: „Acest proiect va trece!”. Mesaj pentru USR PLUS: „Amenințările vin și pleacă”

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a afirmat atunci că ceea ce s-a întâmplat la şedinţă a reprezentat „o încălcare a actului adiţional al protocolului de guvernare semnat în coaliţie”. Întrebat dacă USR PLUS va susţine moţiunea AUR, Dan Barna a afirmat: „După cum am spus, toate opţiunile sunt pe masă. Vom vedea ce se întâmplă în următoarele ore şi vom avea o şedinţă a Biroului Naţional”.

Citeşte şi Scandal în Coaliţie. Şedinţa de Guvern a fost suspendată după ce PNL a introdus „pe şest” programul Anghel Saligny

USR Plus şi-a manifestat opoziţia faţă de programul „Anghel Saligny” şi într-o postare pe Facebook, în care a subliniat: „USR PLUS susține dezvoltarea reală a comunităților locale, prin programe transparente și investiții care să facă viața românilor mai bună. În forma susținută de premierul Cîțu, PNDL 3 este însă o hoție. Este programul becurilor de 1.800 de euro și al toaletelor din Teleorman de 80.000 de euro. Programul celor 44,5 miliarde de lei scurși în buzunarele baronilor. Dezvoltarea României nu se poate face cu programele de îmbogățit baronii locali, moștenite de la Liviu Dragnea„.