Guvernul Cîţu rupe inima târgului cu mărirea salariului minim. Românii primesc în plus DOAR 40 de lei

Mult aşteptata creştere a salariului minim pe economie pare a fi doar o glumă proastă din partea Guvernului condus de Florin Cîţu. Executivul a decis o creştere de doar 3%, care aproape nici nu se simte având în vedere taxele mărite din acest an .

13 ian. 2021, 15:51
Guvernul Cîţu rupe inima târgului cu mărirea salariului minim. Românii primesc în plus DOAR 40 de lei

Românii primesc în plus DOAR 40 de lei, la salariu. Astfel, salariul minim pe economie ajunge la 2.300 de lei brut lunar în 2021, a anunţat Executivul în urma consultărilor de luni cu reprezentanţii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

Românii primesc în plus DOAR 40 de lei. Executivul a hotărât creşterea doar cu 3% a salariului minim

Acest lucru înseamnă o creştere cu doar 40 de lei a salariului minim net pe economie, la 1.386 de lei din 2021.

„Guvernul are în vedere creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depășească rata inflației, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut lunar. Acest nivel a fost stabilit în contextul în care reprezentanții sindicatelor au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, argumentând situațiile dificile cu care se confruntă anumite sectoare economice.

Hotărârea privind stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată va fi adoptată în ședința Guvernului din 30 decembrie 2020”, a anunţat Executivul luni, 28 decembrie, pe pagina sa de socializare.

„Astăzi am avut o discuţie cu patronatele şi sindicatele despre salariul minim. Pe de o parte, ştiţi foarte bine că economia României trece printr-o criză economică alături de toate economiile lumii. Pe de o parte, antreprenorii, care au dus greul anul trecut, au susţinut economia în această perioadă de criză, au venit cu propunerea de a menţine constant, deci de a nu creşte salariul minim pe economie.

Pe de altă parte, sindicatele, bineînţeles, au venit cu o propunere de creştere a salariului minim cu peste 7%. Eu spun că am găsit o formulă de compromis pentru toată lumea. Salariul minim, din punctul nostru de vedere, va creşte puţin peste rata inflaţiei.

Rata inflaţiei este estimată sub 2%, de 1,8%, salariul minim creşte cu 3,1% pentru anul viitor, asta arată că susţinem creşterea veniturilor mici ale românilor, în acelaşi timp înţelegem costurile pentru antreprenori şi spunem noi că este formula care să susţină dinamica economiei în 2021 şi în viitor”, a spus Cîţu după şedinţa de Guvern.

Citeşte şi: Pensiile nu vor fi majorate cu 40%. Cîţu: România nu și-a permis anul trecut, nu-și permite nici în 2021