Guvernul Ciucă, măsură de ultima oră după explozia cazurilor COVID-19 în România

Masca de protecţie împotriva COVID-19 revine de actualitate după ce România a înregistrat marţi peste 12.000 de cazuri de infectare cu virusul SARS-COV2.

27 iul. 2022, 11:50
Guvernul Ciucă, măsură de ultima oră după explozia cazurilor COVID-19 în România

Guvernul a reintrodus masca la sedinţele de la Palatul Victoria. Premierul si miniştrii au purtat mască de protectie la sedinta de miercuri a cabinetului Ciucă, totul după explozia infectărilor din ultimele zile.

Citeşte şi: Incidenţa COVID-19 în Bucureşti a sărit de 7 la mie. Ministrul Rafila a convocat managerii de spitale din Capitală

România a înregistrat marţi un record de infectări cu virusul SARS-COV 2 în valul 6. Au fost raportate 12.353 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID –19), cu 7.398 mai multe față de ziua anterioară. 2.502 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

În Bucureşti au fost raportate 1492 de cazuri noi COVID-19 în ultimele 24 de ore, iar incidenţa a ajuns la 7.17 la mie.

Citeşte şi: Valul 6 COVID-19 afectează tot mai mulţi copii. 26 de copii, majoritatea sub un an, internaţi la Grigore Alexandrescu. Situaţie îngrijorătoare şi la Timişoara

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că „probabil că săptămâna viitoare ne vom afla în jurul cifrei de 70.000 de cazuri”.

Deşi numărul infectărilor este în creştere, ministrul Sănătăţii a anunţat că nu se pune problema închiderii unor spitale pentru a se trata exclusiv pacienţii cu coronavirus.

„Nu va fi o abordare de acest gen. Cel mult, sectiile sau spitalele de infectioase vor avea acest tip de activitate. Incercam sa organizam sectii, compartimente, zone din spital pentru pacientii infectati covid, fara sa ducem la transformarea unor spitale intregi în spitale covid”, a mai declarat Rafila.

Rafila a îndemnat persoanele simptomatice să meargă să se testeze într-o zonă autorizată. „Confirmarea îi va trimite la medicul de familie pentru cei cu forme uşoare. Pe cei cu comorbidităţi îi sfătuim să meargă la centrele de evaluare, nu trebuie toată lumea să primească medicaţie antivirală. Medicaţia anvirală este toxică, are anumite limitări. Pentru cei cu simptome grave, cu comordibităţi, spitalizarea este soluţia”, a spus Rafila.

Deocamdată autorităţile nu au introdus restricţii COVID-19 în România, dar au făcut o serie de recomandări. Una dintre ele este purtarea măştilor de protecţie în mijloacele de transport in comun, în spaţii aglomerate.

Ministrul Sănătăţii a anunţat cât timp vor fi nevoiţi să stea în izolare românii infectaţi cu COVID-19.

„In mod evident, daca pacientul este simptomatic si infectat trebuie sa stea in izolare, la domiciliu, asa cum este normal pentru o boala infectioasa. 5 zile se recomanda sa stai in izolare. Pacientii care nu sunt vaccinati au recomadare de 7 zile. Contactii pot sa iasa din casa”,a declarat Alexandru Rafila la România Tv.