Guvernul Ciucă respinge „taxa de solidaritate” pentru companiile-mamut / Fumătorii, pariorii, antreprenorii locali vor plăti taxe și impozite mai mari

Din 2023, Guvernul Nicolae Ciucă, PSD + PNL + UDMR, își va asuma majorarea unor taxe și impozite. O măsură care nu va fi implementată vizează companiile-mamut, cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro. 

27 iun. 2022, 14:48
Guvernul Ciucă respinge „taxa de solidaritate” pentru companiile-mamut / Fumătorii, pariorii, antreprenorii locali vor plăti taxe și impozite mai mari

Inițiativa propusă de PSD a fost în cele din urmă respinsă de coaliție.

„În programul de guvernare nu există o astfel de asumare (…)

În acest moment, v-am prezentat care au fost deciziile la nivelul BPN al PNL. Ca atare, până când vom adopta OUG, urmează să se discute în coaliţie şi finalizăm toate aceste dezbateri.

Ele se vor concretiza în şedinţa de Guvern, nu cea de azi, cea de miercuri sau de joi în care vom adopta OUG”, a declarat Nicoale Ciucă.

PSD ar fi propus ca banii obținuți din taxarea companiilor pe cifra de afaceri să meargă către un fond pentru finanțarea proiectelor din educație și sănătate.

 

Companiile-mamut, ferite de impozitarea cu 1%

 

Nicolae Ciucă a lăsat de înțeles că taxa de solidaritate nu a fost introdusă pentru că România „are nevoie de investiții” în continuare, din partea marilor companii.

„Avem nevoie în situaţia economică în care ne găsim, cu toate efectele şi tot ce înseamnă impact pe viaţa de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, ţinând de cont de faptul că există această oportunitate ca o serie întreagă de afaceri să se relocheze şi ţinând cont de faptul că pentru a putea să menţinem o economie stabilă şi echilibrată, avem nevoie de investiţii.

Nu cred că este momentul în momentul de faţă să venim cu taxe şi impozite noi care tocmai să se îndrepte împotriva dorinţei de a investi şi de a continua să asigurăm baza necesară echilibrului economic”, a punctat premierul.

IMM-urile, pasionații jocurilor de noroc, consumatorii sucurilor acidulate vor fi primii vizați e măsurile Guvernului, care ar putea produce o nouă creștere în lanț a prețurilor, dar și evaziune fiscală.

„Ne gândim la eliminarea facilităţilor fiscale pentru băuturile carbogazoase pe bază zahăr şi de asemenea ne gândim la creşterea impozitului la jocurile de noroc. Desigur, sunt o serie de alte elemente tehnice care urmează să fie stabilite de către tehnicienii Ministerului de Finanţe”, a mai punctat premierul.