PSD insistă cu taxa de solidaritate. Ciolacu: Banii îi faci în România, aici plăteşti toate impozitele

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, insistă asupra taxei de solidaritate. Potrivit liderului PSD, pe timpul pandemiei unele companii au făcut profituri excepționale în România. "Banii îi faci în România, aici plătești toate impozitele", a spus Ciolacu.

27 iun. 2022, 12:44
PSD insistă cu taxa de solidaritate. Ciolacu: Banii îi faci în România, aici plăteşti toate impozitele

PSD şi PNL nu au ajuns la un acord cu privire la taxa de solidaritate, redenumită taxă pe sănătate şi educaţie. PSD insistă cu taxa de solidaritate. Banii colectaţi din această taxă ar urma să ajungă la Educaţie şi Sănătate.

„Eu îmi menţin părarea că ar fi trebuit, anumite companii au avut venituri excepţionale pe perioada pandemiei, pe criza energetică, şi acele companii ar fi trebuit, în acel moment, să întoarcă, fiindcă s-a mărit foarte mult cifra de afaceri, cu aceste necazuri picate pe toată lumea. Mi-aş fi dorit în continuare să fi venit cu o taxă către educaţie şi sănătate. Nu am convenit-o până acum în coaliţie. Noi avem părarea noastră, cei de la PNL au părarea lor (…) Este pe o perioadă limitată de timp, cum a fost și pandemia asta. ”, a spus Marcel Ciolacu.

Potrivit liderului PSD, marile companii „au avut niște profituri excepționale pe perioada pandemiei, pe perioada crizei energetice și acele companii ar fi trebuit să întoarcă…fiindcă s-a mărit cifra de afaceri”.

Citeşte şi: Coaliţia renunţă la taxa pe cifra de afaceri. Motivul pentru care Guvernul nu mai aplică planul promovat de PSD

El a amintit că există deja o directivă europeană care obligă companiile să plătească impozitele acolo unde au profitul, să nu se mai scoată profitul din ţară, ”lucru care se întâmplă şi acum în România”.

„Este o Directivă Europeană astfel încât companiile să plătească acolo unde au profit, să nu se mai scoată profitul din țara respectivă, lucru care se întâmplă și în România. (…) Banii îi faci în România, aici plătești toate impozitele”, a mai spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a menţionat că a avut discuţii şi cu cei din premierii social-democraţi şi cu comisarii europeni şi au spus ”că se încearcă să se grăbească punerea în aplicare a acestei directive la nivelul Comisiei Europene”.

Liderul PSD a completat: ”V-am spus foarte clar că nu vom avea impozit progresiv anul acesta”.

Ce este taxa de solidaritate, măsura care a încins spiritele în coaliţie

Taxa pe cifra de afaceri a fost una dintre măsurile controversate discutate la nivelul coaliției de guvernare în contextul modificărilor fiscale. Iniţial, a fost propusă taxa de solidaritate de 1%, care a fost ulterior diminuată la 0,5%.

PSD a vrut ca această taxă să se aplice companiilor cu afaceri de peste 100 de milioane de euro care nu achită impozit pe profit de cel puțin 0,5% din cifra de afaceri.

Taxa de solidaritate nu este o temă nouă, ci a mai fost susținută de PSD și UDMR și la finalul anului trecut, în contextul negocierilor pentru bugetul pe 2022.

Citeşte şi: Taxă de solidaritate pentru marile companii din România. Giganți precum Kaufland, Ford și Lidl ar urma să plătească 1% din cifra de afaceri statului român